Cart

Τα τερπένια αποτελούν χημικές ενώσεις, οι οποίες δίνουν το ιδιαίτερο άρωμα σε κάθε ποικιλία κάνναβης. Τερπένια όμως συναντάμε παντού στη φύση και εκτός από το άρωμα, κάποια διαθέτουν και θεραπευτικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, το α-πινένιο (α-pinene), το τερπένιο το οποίο κατ’ εξοχήν συναντάμε στις πευκοβελόνες, ενισχύει την πνευματική διαύγεια. Γι αυτό, όπως αναφέρει ο Δρ Russo, δεν είναι τυχαία η ευεξία που νιώθουμε όταν περπατάμε σε ένα πευκόδασος. Τα τερπένια, επομένως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα κανναβινοειδή, για βέλτιστα αποτελέσματα, καθότι έχουν συνδυαστική επίδραση (entourage effect).

Ο Δρ Ethan Russo είναι από τους πλέον καταξιωμένους επιστήμονες στο χώρο των κανναβινοειδών. Είναι νευρολόγος, με ειδικότητα στην παιδονευρολογία και Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του ICCI (International Cannabis And Cannabinoids Institute, ένας από τους πλέον αξιόπιστους διεθνείς ερευνητικούς φορείς σχετικά με το φυτό).

Του Ηλία Γραμματικάκη*  από το δεύτερο τεύχος του περιοδικού You May Say…

Δύο από τις δημοσιεύσεις του καθηγητή Russo έγιναν παγκοσμίως γνωστές και κίνησαν το ενδιαφέρον τόσο των επιστημόνων όσο και του κόσμου, διότι δεν εστίασαν μόνο στα κανναβινοειδή (THC, CBD κ.λπ, τα οποία αποτελούν τα πιο δημοφιλή μόρια που εμπεριέχονται στην κάνναβη), αλλά και στα τερπένια. Σε πρόσφατη δημοσίευσή του καταγράφει τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, σε ό,τι αφορά τη χρήση της κάνναβης ως θεραπευτικό εργαλείο στις νευρολογικές παθήσεις.

Με βάση τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες:

Υπάρχει αποδεδειγμένη δράση των φυτοκανναβινοειδών στη σπαστικότητα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας), στην επιληψία (σύνδρομα Dravet και Lennox-Gastaut), τον χρόνιο πόνο και τη σχιζοφρένεια.

Θετικά στοιχεία μελετών έως τώρα, χωρίς όμως αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα ακόμη, φαίνονται σε συμπτώματα, όπως οι διαταραχές ύπνου (ως σύμπτωμα νευρολογικών παθήσεων), το γλαύκωμα, το σύνδρομο Tourette και τα συμπτώματα των κάτω ουροφόρων οδών (ως σύμπτωμα της ΣΚΠ).

Ιδιαίτερα στη Νόσο του Αλτσχάιμερ, συνδυασμοί φυτοκανναβινοειδών (σε ορισμένες περιπτώσεις και τερπενίων), βοηθούν με τα συμπτώματα, όπως φαίνεται παρακάτω:

  •  Ταραχή: THC, CBD, λιναλοόλη
  •  Άγχος: CBD, THC (χαμηλή δόση), λιναλοόλη
  •  Ψύχωση: CBD
  •  Αϋπνία / ανησυχία: THC, λιναλοόλη
  •  Ανορεξία: THC
  •  Επιθετικότητα: THC, CBD, λιναλοόλη
  •  Κατάθλιψη: THC, λιμονένιο, CBD
  •  Πόνος: THC, CBD
  •  Μνήμη: αλφα-πινένιο (Russo, 2011, Russo και Marcu, 2017) + THC
  •  Νευροπροστασία: CBD, THC
  • Μειωμένος σχηματισμός αμυλοειδών πλακών (Αβ): THC, CBD, THCA

Ο Δρ, Russo, προτείνει ως πρόληψη (και σε κάποιες περιπτώσεις ως θεραπεία), τις παρακάτω στρατηγικές:

Αερόβια άσκηση

Εκπαίδευση ως τρόπος ζωής (διά βίου μάθηση)

Αντιφλεγμονώδη δίαιτα, υψηλή σε προβιοτικά και πρεβιοτικά, ω3 λιπαρά οξέα, βιοφλαβονοειδή (από φρούτα, κυρίως από είδη μούρων), πρωτεΐνη, περιορισμό της πρόσληψης υδατανθράκων

Συμπλήρωμα με εκχυλίσματα κάνναβης που να περιέχει THC, CBD, THCA, CBDA, καρυοφυλλένιο και άλλα επιλεγμένα τερπενοειδή.

To 2019 μία ανασκόπηση μελετών, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience (Φεβρουάριος 2019, Τεύχος 269), κατέληξε πως η κανναβιδιόλη είναι ένα πολλά υποσχόμενο μόριο, το οποίο σε πολλές μελέτες δείχνει θετικά αποτελέσματα και μεγάλη ασφάλεια/ανθεκτικότητα από τους ασθενείς. Συγκεκριμένα, στις μελέτες που εξετάσθηκαν, η δυσκινησία, οι ψυχολογικές διαταραχές και η ποιότητα της καθημερινής ζωής των ασθενών είχαν βελτίωση.

Επίσης, τον Ιανουάριο του 2019, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Permanente Journal (τεύχος 23), η οποία έγινε σε 72 ασθενείς με αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές ύπνου, έδειξε πως το 79,2% των ασθενών είχε μείωση των συμπτωμάτων άγχους εντός του πρώτου μήνα, ενώ το 66,7% είχε βελτίωση της ποιότητας ύπνου στο ίδιο διάστημα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ. ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΑΣ ΑΓΩΓΗ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ.

* Ο Ηλίας Γραμματικάκης σπούδασε φαρμακευτική (MPharm) στο University of Brighton και εκπόνησε τη διπλωματική του εργασία στα φυτικά σκευάσματα και την σχέση των φαρμακοποιών με αυτά, ενώ παρακολούθησε εξειδικευμένα σεμινάρια φυτοθεραπείας και βοτανολογίας. Από τα μέσα του 2015 εργάζεται στο φαρμακείο του, όπου και δημιούργησε σειρά φυτικών καλλυντικών ελαίων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται λόγω επιστημονικού ενδιαφέροντος με τη θεραπευτική κάνναβη, ενώ υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο βιβλίο «Φαρμακευτική Κάνναβη – Οδηγός Χρήσης». Θα τον βρείτε στο facebook στη σελίδα Ηerbalscientist.