Cart

Ο Γιώργης Α. Οικονομόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και είναι γιατρός με ειδίκευση στη Νευρολογία – Ψυχιατρική.

Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό του,  διαπιστώνει ότι δεν είναι απλώς λόγια, είναι μια ζωή γεμάτη έργο. Πρόκειται για έναν επιστήμονα με γνήσιο ενδιαφέρον, βαθειά μελέτη, ουσιαστική πράξη, είναι ένας άνθρωπος που αγωνίζεται άφοβα, αυθεντικά, και αδιάκοπα. Από το 1981 εργάζεται ως γιατρός, ειδικεύεται αποκλειστικά στις φαρμακευτικές απεξαρτήσεις και, έκτοτε, δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να βοηθά με την ιδιότητα και τις γνώσεις του άτομα, νεαρά στην πλειοψηφία, στην προσωπική τους μάχη ενάντια στην ηρωίνη. Η φαρμακευτική κάνναβη βοηθά το έργο του. 

Το 2014 εκδόθηκε το βιβλίο του με τίτλο “Το Ίαμα Κάνναβη: Το κυνηγημένο βοτάνι και οι εντυπωσιακές θεραπευτικές εφαρμογές του”, από τις εκδόσεις Κέδρος.

Tον Απρίλιο 2018, προχώρησε στη δημιουργία του Ελληνικού Συλλόγου Θεραπευτικής  Κάνναβης.

Μιλώντας στη HuffPost Greece, εξηγεί το πόσο ευεργετική είναι για το σώμα μας η φαρμακευτική «φύση» του «δαιμονοποιημένου» φυτού, αλλά και πόσα ταμπού υπάρχουν γύρω από αυτό. 

 

Πώς αρχίσατε να ασχολείστε με τις ευεργετικές ιδιότητες της κάνναβης;

Επειδή ειδικεύομαι στις φαρμακευτικές εξαρτήσεις ναρκωτικών ουσιών, διαπιστώσαμε εδώ και 40 χρόνια ότι η κάνναβη όχι μόνο δεν είναι εξαρτησιογόνος ουσία , αλλά αντίθετα σε βοηθά να απεξαρτηθείς από τοξικές για τον οργανισμό ουσίες (πχ ηρωίνη). Διάβαζα όλες τις έρευνες γύρω από το φυτό μέχρι που έβγαλα και τα δικά μου επιβεβαιωμένα πορίσματα. Πολλοί χρήστες αυτά τα χρόνια σταμάτησαν την ηρωίνη μέσω κάνναβης.

 

Είναι ενθαρρυντικότερα τα αποτελέσματα για το φυτό με την πάροδο των χρόνων; 

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ειδικότερα για την θεραπεία του άγχους, του αυτισμού αλλά ακόμη περισσότερο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, γεγονός το οποίο προσωπικά με αφήνει ιδιαίτερα έκπληκτο.
Το πιο συναρπαστικό βέβαια όλων είναι ότι η κάνναβη μπορεί να δράσει όχι μόνο ανακουφιστικά, αλλά και θεραπευτικά,  στις περιπτώσεις καρκίνου.

Καρκίνος και κάνναβη, λοιπόν. Πόσο αποτελεσματική μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση της νόσου της σύγχρονης εποχής;

Μέχρι στιγμής για τους καρκινοπαθείς έχουμε δει ότι με τη βοήθεια της κάνναβης έζησαν περισσότερο και καλύτερα. Έχουν καταγραφεί και περιστατικά, όμως, στα οποία νικήθηκε ο καρκίνος.

 

Υπάρχουν ασάφειες και έλλειψη ενημέρωσης στην ελληνική κοινωνία σχετικά με το φυτό;

Πολλές ασάφειες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στα στρέμματα για την κλωστική κάνναβη, αν δεν βάλουν ταμπέλα οι αγρότες ότι πρόκειται για κλωστική κάνναβη, συλλαμβάνονται. Οι αστυνομικοί δεν έχουν λάβει αντίστοιχες εντολές και η κοινωνία γενικότερα δεν είναι ιδιαίτερα ενημερωμένη. Είναι προτέρημα της κοινωνίας να δράσει δεόντως. 

 

Η αλλαγή της κυβέρνησης θα καταφέρει να κάνει το μεγάλο βήμα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης;

Εγώ είμαι απαισιόδοξος, επειδή η κυβέρνηση είναι συντηρητική.  Η μέχρι τώρα στάση τους δείχνει ότι το μέλλον θα είναι δυσοίωνο για την πλήρη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης. Η προηγούμενη κυβέρνηση κάτι πήγε να κάνει, αλλά τα άφησε μισά. Ευτυχώς, όμως, έχει μπει το νερό στο αυλάκι, οι χώρες του εξωτερικού προχωράνε, οπότε σύντομα θα τη δούμε την πολυπόθητη αλλαγή.

 

Η νομιμοποίησή της θα βοηθούσε την οικονομία του κράτους;

Δεν συζητάμε για τα οφέλη που θα είχαμε στην οικονομία από την εξαγωγή της κάνναβης. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ. Και αυτά φαίνονται σε όσα κράτη και πολιτείες είχαν το ανοιχτό μυαλό να κάνουν το επόμενο βήμα.

Άρα, τι φοβούνται;

Φοβούνται το «κεφάλι» της κάνναβης, μια θεωρία που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 60’, με το κίνημα της αμφισβήτησης. Τα απολυταρχικά καθεστώτα φοβούνταν όσους κάπνιζαν μαριχουάνα, επειδή θεωρούσαν ότι η επίδραση του φυτού «γεννούσε» επαναστατικές ιδέες. Αυτές ακόμα οι θεωρίες δυστυχώς δεν έχουν εξαλειφθεί. Βέβαια, όλες οι αρνητικές επιπτώσεις του φυτού έχουν διαψευστεί, με τελευταία ότι τροποποιεί γενετικά το σπέρμα.  Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από τη χρήση κάνναβης στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Ακόμα και αυτό από μόνο του κάτι σημαίνει. 

 

Έχετε κάποια προσωπική ιστορία με τη φαρμακευτική κάνναβη;

Το λάδι κάνναβης με βοήθησε κα κόψω το τσιγάρο. Ήμουν καπνιστής 40 χρόνια. Κάποια στιγμή είπα στον εαυτό μου «βοηθάς άτομα που παίρνουν ηρωίνη και δεν μπορείς να αποβάλλεις τον εθισμό της νικοτίνης από πάνω σου»; Δεν μπορούσα όμως. Όσες φορές πήγα να το κόψω, την τρίτη ημέρα μπορούσα να σκοτώσω όποιον έβλεπα μπροστά μου. Όταν το πήρα απόφαση, δοκίμασα λαδάκι κάνναβης με CBD. Τρεις σταγόνες το πρωί, τρεις το μεσημέρι, τρεις το βράδυ. Την Τρίτη ημέρα ήμουν ήρεμος. Χάρηκα. Την δέκατη ημέρα εξακολουθούσα να είμαι ήρεμος. Τον πρώτο μήνα δεν σκεφτόμουν καν το τσιγάρο. Πλέον, έχω να καπνίσω τέσσερα χρόνια.

 

Μπορεί να πάρει κάποιος προϊόντα κάνναβης και ας μην είναι ασθενής;

Όλοι έχουμε ενδοκανναβινοειδές σύστημα. Με τα προιόντα κάνναβης το ενισχύουμε σκοτώνοντας τα ένζυμα που το καταστρέφουν. Αν για παράδειγμα, κάποιος αρχίσει να παίρνει υπογλώσσιες σταγόνες ελαίου κάνναβης, από την πρώτη εβδομάδα θα νιώθει ήδη ευφορία. Σιγά σιγά θα του φύγουν οι μυικοί πόνοι και το άγχος. Σε μικρό χρονικό διάστημα φεύγουν όλα τα «σκουπίδια» από τον οργανισμό.

 

HERO IMAGES VIA GETTY IMAGES

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε υγιές το ενδοκανναβινοειδές σύστημα;

Δεν χρειάζεται τίποτα ιδιαίτερο, απλά φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου. Για αυτό οι περισσότεροι καρκινοπαθείς που γιατρεύτηκαν με τη φαρμακευτική κάνναβη ήταν μικρά παιδιά. Με τα κανναβινοειδή προιόντα, το κρατάμε «καθαρό».

 

Μπορούμε να εμπιστευτούμε όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα ειδικά καταστήματα;

Είναι όλα ελεγμένα. Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να εξηγήσει για ποιο λόγο το χρειάζεται και θα πάρει το κατάλληλο προιόν.

 

Πώς πρέπει να δομηθεί το σύστημα υγείας με τη νομιμοποίηση της κάνναβης;

Πρέπει να συνταγογραφείται όπως όλα τα φάρμακα. Εξάλλου, δεν απαιτείται ιδιαίτερη δοσολογία. Δηλαδή, όσες σταγόνες και να πάρεις, δεν θα έχει συνέπειες. Απλά, επειδή κάθε ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι διαφορετικό, πρέπει ο ασθενής να παρακολουθείται από τον γιατρό του.

 

SALLY ANSCOMBE VIA GETTY IMAGES

 

Όσον αφορά στην ψυχοδραστική κάνναβη, πόσο επικίνδυνη είναι στ’ αλήθεια;

Το επικίνδυνο είναι σχετικό. Όταν κάποιος δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ, πρέπει να ξεκινάει με μικρή δοσολογία πολύ προσεχτικά. Επικίνδυνη είναι όταν έχει κάποιος έχει κάποια ψύχωση  Ό,τι έχεις, σου το βγάζει πιο πολύ. Γι’ αυτό λοιπόν προσέχουμε πολύ πώς είναι το υποκείμενο, σε τι κατάσταση βρίσκεται κ.λπ. 

 

Μπορούν τα φυτοφάρμακα να κάνουν το φυτό επικίνδυνο για την υγεία;
Παίζουν σημαντικό δηλητηριώδη ρόλο αυτά που κατά κανόνα έχουν τα αλβανικά, οι μπουρούχες που λένε ή οι μπάφοι. Οι μπάφοι βγαίνουν ως λέξη από το μπαφιάζω.

 

Αναδημοσίευση άρθρου του Σωτήρη Βαλάρη – Δημοσιογράφος, από το HuffPost Greece.