Cart

Είναι ασφαλής η εξαέρωση; Οι διαφορές μεταξύ της εξαέρωσης και του καπνίσματος της κάνναβης

(Αναδημοσίευση με μετάφραση του Σίμου Δαλκυριάδη, από: Leafly, “Is Vaping Safe? The Differences Between Vaping vs. Smoking Cannabis”
htps://www.leafly.com/news/health/vaping-vs-smoking-marijuana-safety, Jacqueline Havelka htps://www.leafly.com/news/author/jacqueline-havelka, April 27, 2017, Health htps://www.leafly.com/news/health )

Η εξαέρωση (εξάτμιση ή άτμιση) της κάνναβης έχει κερδίσει πολύ σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, όπως και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (με υγρό άτμισης). Αλλά τι ακριβώς είναι η εξαέρωση και είναι άραγε μια ασφαλής μέθοδος χορήγησης; Θα προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε να ξεχωρίσεις το γεγονός από τον μύθο. [σημείωση από μτφ: Αν μια καλοκαιρινή μέρα αφήσουμε μια λεκάνη με μικρή ποσότητα νερού στον ήλιο, μετά από λίγο το νερό θα έχει εξαφανιστεί. Τι έγινε το νερό; Το νερό έχει εξατμιστεί, έχει δηλ. μετατραπεί σε αέριο. Το ίδιο συμβαίνει αν το νερό αυτό της λεκάνης το βράσουμε σ’ ένα μάτι κουζίνας. Και στις δύο περιπτώσεις λέμε ότι το νερό παθαίνει εξαέρωση, δηλ. μετατρέπεται από υγρό σε αέριο. Για να γίνει η εξαέρωση ενός υγρού πρέπει να προσφέρουμε σ’ αυτό θερμότητα (ήλιος, ηλεκτρικό μάτι). Η μετατροπή ενός υγρού σε αέριο λέγεται εξαέρωση. Υπάρχουν δύο μορφές εξαερώσεως: η εξάτμιση και ο βρασμός. Η εξαέρωση της κάνναβης συμβαίνει όταν θερμαίνουμε φυτικό υλικό ή εκχύλισμα κάνναβης και οι χημικές ενώσεις που περιέχονται σε αυτά εξατμίζονται. Στο κείμενο που ακολουθεί γίνεται χρήση της λέξης “εξαέρωση” για την διαδικασία και της λέξης “εξατμιστής” για τις συσκευές εξαέρωσης.]

Τι είναι η εξαέρωση;
Ουσιαστικά, η εξαέρωση[1] είναι η διαδικασία θέρμανσης της κάνναβης χωρίς καύση με ειδικές συσκευές εξαέρωσης, θα τους ονομάζουμε εξατμιστές για να τους ξεχωρίζουμε από τους ατμιστές (δηλ. τα ηλεκτρονικά τσιγάρα). Σε μια συσκευή εξατμιστής, η θερμότητα απελευθερώνει τα ενεργά συστατικά σε ατμούς που στη συνέχεια παρέχονται ως σε μια λεπτή ομίχλη για εισπνοή. Εφόσον δεν συμβαίνει καύση, στην πραγματικότητα δεν δημιουργείται καπνός αλλά ατμός (αναθυμιάσεις), όπως θα συμβεί αν θα ψήσουμε το φυτικό υλικό της κάνναβης σε έναν φούρνο. [από την μτφ: Να κάνουμε εδώ έναν αρχικό διαχωρισμό, είναι άλλο πράγμα η καύση φυτικού ή άλλου υλικού, άλλο πράγμα η εξαέρωση φυτικού ή άλλου υλικού με θέρμανση και είναι άλλο πράγμα η άτμιση (παραγωγή ατμού) με την θέρμανση ειδικής παρασκευής υγρού σκευάσματος. Το μεν πρώτο είναι γνωστό από το κάπνισμα του καπνού, το φυτικό υλικό (ή άλλη μορφή, όπως χασίς ή συμπύκνωμα κάθε μορφής) της κάνναβης καίγεται (σε τσιγάρο, σε ναργιλέ, σε πίπα, κά.), το δεύτερο έχει αρχίσει να γίνεται περισσότερο γνωστό τώρα τελευταία λόγω του ότι είναι μια εναλλακτική διαδικασία για την εισπνοή των χημικών ουσιών που υπάρχουν στην κάνναβη (επίσης και οι καπνοβιομηχανίες προσπαθούν να προωθήσουν στην αγορά ειδικές συσκευές και αντίστοιχα πακέτα με τσιγάρα καπνού για αυτές τις συσκευές, γνωστό είναι το σύστημα καπνίσματος IQOS[2]) για το δε τελευταίο, είναι τα γνωστά σε όλους ηλεκτρονικά τσιγάρα, συσκευές που δέχονται αμπούλες με ειδικό υγρό (κύρια γλυκερίνη με την προσθήκη και άλλων υγρών, όπως νικοτίνη, άρωμα, κά.) ή έχουν δοχείο όπου τοποθετείται το ειδικό υγρό και η συσκευή θερμαίνει αυτό το υγρό και παράγει ατμό. Στην τεχνολογία για την εξαέρωση χρησιμοποιείται φυτικό ή άλλο υλικό κάνναβης το οποίο θερμαίνεται και παράγονται ατμοί για εισπνοή ενώ στην τεχνολογία άτμισης χρησιμοποιείται υγρό που περιέχει και εκχύλισμα κάνναβης και η συσκευή βράζει το υγρό σε μικρές ποσότητες για να παράγει ατμό] [1] “Vaping: Cannabis vaporizers from discreet vape pens to tabletop powerhouses” (Vaping: Οι εξατμιστές κάνναβης από τους διακριτικούς ατμιστές τύπου στυλό έως επιτραπέζιες μονάδες παραγωγής ατμού)
https://tovotani.gr/product-category/%ce%ac%cf%84%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%cf%80%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1/vaporizers/
Οι συσκευές εξαέρωσης και εξάτμισης (Vaporizers) ποικίλουν σε μέγεθος και λειτουργικότητα, εδώ θα επικεντρωθούμε σε επιτραπέζιους και φορητούς εξατμιστές φυτικού υλικού (δηλαδή αποξηραμένων λουλουδιών κάνναβης).
Είναι η εξαέρωση ασφαλής;
Σύμφωνα με δύο πρόσφατες έρευνες[3], τα άτομα που λαμβάνουν κάνναβη μέσω εισπνοής εξαέρωσης θεωρούν ότι έχουν οφέλη για την υγεία τους και ότι είναι ένας ασφαλέστερος και λιγότερο επιβλαβής τρόπος χορήγησης για την υγεία τους από ότι είναι το κλασσικό κάπνισμα με καύση. Επιπλέον, οι εξατμιστές κάνναβης είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να παραδίδουν ατμό εισπνοής χωρίς τις επιβλαβείς τοξίνες της καύσης του καπνού.

[3] “Online Survey Characterizing Vaporizer Use among Cannabis Users” (Ηλεκτρονική έρευνα για τον χαρακτηρισμό της χρήσης εξατμιστή από χρήστες κάνναβης) htps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26774946
Περίληψη

“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Μαζί με τις αλλαγές στους νόμους περί κάνναβης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες, αναδύονται νέα προϊόντα για κατανάλωση κάνναβης, με ασαφείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Η εξαέρωση ή η “άτμιση” κάνναβης κερδίζει σε δημοτικότητα, αλλά λίγα είναι γνωστά για τις επιδράσεις ή τις συνέπειές της.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Η μελέτη αυτή χαρακτήρισε την επικράτηση και τα σημερινά πρότυπα της διάχυσης της κάνναβης μεταξύ ενός μεγάλου εθνικού δείγματος χρηστών κάνναβης. Μια διαδικτυακή έρευνα διανεμήθηκε μέσω διαφημίσεων Facebook που στοχεύουν άτομα με ενδιαφέροντα που σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης. Το δείγμα περιελάμβανε 2.910 χρήστες κάνναβης (ηλικίας: 18-90, 84% άνδρες, 74% καυκάσιοι).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η πλειοψηφία (61%) επέλεξε το ότι έχει κάνει χρήση κάποια στιγμή στην ζωή του, το 37% δήλωσε ότι έχει κάνει χρήση άτμισης τις τελευταίες 30 ημέρες, το 20% ανέφερε ότι έκανε χρήση σε περισσότερες από 100 ημέρες κατά την διάρκεια της ζωής του και το 12% την θεωρεί ως την προτιμώμενη μέθοδο. Σε σύγκριση με εκείνους που είπαν ότι δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ άτμιση, οι χρήστες άτμισης ήταν νεότεροι, πιο πιθανό να είναι άνδρες, άρχισαν να χρησιμοποιούν κάνναβη σε μικρότερη ηλικία και ήταν λιγότερο πιθανό να είναι Αφροαμερικανοί. Εκείνοι που προτιμούσαν την άτμιση ανέφεραν ότι είναι πιο υγιεινή, καλύτερη στην γεύση, παράγει καλύτερα αποτελέσματα και είναι και πιο ικανοποιητική. Μόνο το 14% δήλωσε μείωση της χρήσης κάνναβης από την στιγμή που ξεκίνησε να ατμίζει και μόνο το 5% χρησιμοποίησε ανάμεικτη κάνναβη με νικοτίνη σε ατμιστή. Πολλοί χρήστες κάνναβης αναφέρουν ότι ατμίζουν κάνναβη, αλλά επί του παρόντος μόνο ένα μικρό υποσύνολο προτιμά την άτμιση έναντι του καπνίσματος και αναφέρει πιο συχνή χρήση της άτμισης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η αύξηση της διαθεσιμότητας και της διάθεσης στο εμπόριο των συσκευών και των αλλαγών στο νομικό καθεστώς της κάνναβης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες μπορεί να επηρεάσει τους τρόπους χρήσης. Απαιτείται συχνή παρακολούθηση για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των μεταβαλλόμενων νόμων και κανονισμών σχετικά με την κάνναβη”. Αλλά τι λένε οι ερευνητές; Μπορεί η εξαέρωση να μειώσει την εισπνοή δυνητικά επιβλαβών τοξινών όπως η πίσσα, η αμμωνία και οι καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στο κάπνισμα της κάνναβης; Ενώ υπάρχει ελάχιστη έρευνα για την εξαέρωση της κάνναβης, οι μελέτες που έγιναν κατά τη διάρκεια των ετών έχουν δείξει ότι η εξαέρωση παράγει λιγότερες καρκινογόνες ενώσεις από το κάπνισμα της κάνναβης επειδή θερμαίνεται αλλά δεν καίγεται το υλικό. Αν και ο καπνός της κάνναβης είναι λιγότερο τοξικός από τον καπνό των τσιγάρων, η εισπνοή οποιουδήποτε προϊόντος καύσης είναι σαφώς λιγότερο επιθυμητή. Οποιοσδήποτε τύπος καπνού περιέχει αέρια και σωματίδια που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό των πνευμόνων και αναπνευστικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, πάνω από 100 τοξίνες[4] και ενώσεις απελευθερώνονται όταν καίγεται η κάνναβη.

[4] “Cannabis Vaporizer Combines Efcient Delivery of THC with Effectve Suppression of Pyrolytc Compounds” (Εξατμιστής κάνναβης συνδυάζει αποτελεσματική παροχή THC με αποτελεσματική καταστολή των πυρολυτικών ενώσεων) htp://www.canorml.org/healthfacts/jcantgieringervapor.pdf
Περίληψη

“Η εξαέρωση κάνναβης είναι μια τεχνολογία που σχεδιάστηκε για να παρέχει εισπνεόμενα κανναβινοειδή αποφεύγοντας τους αναπνευστικούς κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα, αυτό επιτυγχάνεται με τη θέρμανση της κάνναβης σε θερμοκρασία όπου παράγονται θεραπευτικοί δραστικοί ατμοί κανναβινοειδών αλλά και που παραμένει κάτω από το σημείο καύσης όπου σχηματίζονται τα επιβλαβή πυρολυτικά παραπροϊόντα. Η μελέτη αυτή σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα ενός βοτανικού εξατμιστήρα γνωστού ως Volcano®, που παράγεται από την Storz & Bickel GmbH & Co. KG, Tutlingen, Γερμανία (htp://www.storz-bickel.com). Τρία δείγματα 200 mg τυποποιημένης κάνναβης NIDA εξατμίστηκαν σε θερμοκρασίες 155° με 218° C. Για λόγους σύγκρισης, δοκιμάστηκε επίσης και το κάπνισμα με την καύση των δειγμάτων. Η μελέτη περιελάμβανε δύο φάσεις: (1) ποσοτική ανάλυση της στερεής φάσης του ατμού με HPLC-DAD-MS (Υψηλής απόδοσης υγρής χρωματογραφίας-διάταξης διόδου-φασματομετρία μάζας, High Performance Liquid Chromatograph-Diode Array-Mass Spectrometry) για τον προσδιορισμό της ποσότητας των χορηγούμενων κανναβινοειδών. (2) ανάλυση GC/MS (Gas Chromatograph/ Mass Spectrometer, αεριοχρωματογραφία / φασματομέτρηση μάζας) της αέριας φάσης για την ανάλυση του ατμού για ένα ευρύ φάσμα τοξινών, εστιάζοντας στο πυρένιο (pyrene) και σε άλλους πολυνουκλεοτικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (polynuculear aromatc hydrocarbons, PAHs). Η ανάλυση HPLC του ατμού διαπίστωσε ότι η συσκευή Volcano παρέδωσε 36% -61% της THC στο δείγμα, μια αποτελεσματικότητα παράδοσης που συγκρίνεται ευνοϊκά με εκείνη των τσιγάρων κάνναβης. Η ανάλυση GC/MS έδειξε ότι η αέρια φάση του ατμού συνίστατο συντριπτικά από κανναβινοειδή, με ίχνη άλλων τριών ενώσεων. Σε αντίθεση, αναγνωρίστηκαν πάνω από 111 ενώσεις στον καπνό που είχε καεί, συμπεριλαμβανομένων πολλών γνωστών PAHs. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εξαέρωση μπορεί να προσφέρει θεραπευτικές δόσεις κανναβινοειδών με δραστική μείωση των πυρολυτικών ενώσεων καπνού. Επομένως, η εξαέρωση φαίνεται να είναι μια ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι της καπνιζόμενης κάνναβης για μελλοντικές μελέτες για τη χρήση κάνναβης”. Οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και την βρογχίτιδα, αλλά είναι ο καπνός που φταίει για αυτό και όχι τα κανναβινοειδή[5]. Μία από τις πρώτες μελέτες[6] για τη σύγκριση του καπνίσματος με την εξαέρωση έδειξε λιγότερες αναπνευστικές επιδράσεις με την εξαέρωση, με βάση την αυτο-αναφορά των αναπνευστικών συμπτωμάτων.

[5] “Cannabinoids 101: What Makes Cannabis Medicine?” (Κανναβινοειδή 101: Τι κάνει την κάνναβη φάρμακο;) htps://www.leafly.com/news/cannabis-101/cannabinoids-101-what-makescannabis-medicine[6] “Decreased respiratory symptoms in cannabis users who vaporize” (Μειωμένα αναπνευστικά συμπτώματα σε χρήστες κάνναβης που χρησιμοποιούν εξάερωση) htps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17437626
Περίληψη

“Το κάπνισμα της κάνναβης μπορεί να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα. Όσοι όμως χρησιμοποιούν εξαέρωση, ζεσταίνουν την κάνναβη για να απελευθερώσουν τα ενεργά κανναβινοειδή, αλλά αυτά παραμένουν αρκετά δροσερά και αποφεύγουν έτσι τον καπνό και τις τοξίνες που σχετίζονται με την καύση. Η εξαέρωση της κάνναβης πρέπει να δημιουργεί λιγότερα αναπνευστικά συμπτώματα από το κάπνισμα της κάνναβης. Εξετάσαμε τα αυτοαναφερόμενα αναπνευστικά συμπτώματα σε συμμετέχοντες οι οποίοι έκαναν χρήση τσιγάρων και κάνναβης. Δεδομένα από ένα μεγάλο δείγμα στο Internet αποκάλυψαν ότι με την χρήση ενός εξατμιστή ανέφεραν λιγότερα αναπνευστικά συμπτώματα ακόμη και όταν λήφθηκε υπόψη η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα τσιγάρων και η ποσότητα κάνναβης που χρησιμοποιήθηκε. Η ηλικία, το φύλο, τα τσιγάρα και η ποσότητα κάνναβης είχαν επίσης σημαντική επίδραση. Ο αριθμός των τσιγάρων και η ποσότητα κάνναβης που χρησιμοποιήθηκαν αλληλεπίδρασαν για να δημιουργήσουν χειρότερα αναπνευστικά προβλήματα. Μια άλλη σημαντική αλληλεπίδραση αποκάλυψε ότι η επίδραση ενός εξατμιστή ήταν μεγαλύτερη, καθώς αυξήθηκε η ποσότητα κάνναβης που χρησιμοποιήθηκε. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η ασφάλεια της κάνναβης μπορεί να αυξηθεί με τη χρήση ενός εξατμιστή. Οι τακτικοί χρήστες τσιγάρων, ναργιλέδων, πίπας και πίπας νερού μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος μεταβαίνοντας σε έναν εξατμιστή”.

Τα οφέλη της εξαέρωσης της κάνναβης
Πολλοί ασθενείς έχουν ένα προβληματικό αναπνευστικό σύστημα και οι πνεύμονες τους μπορεί να ερεθιστούν, ιδιαίτερα από την εισπνοή καπνού, έτσι συχνά βρίσκουν ανακούφιση από την εισπνοή ατμών. Κάποιοι λένε ότι οι εξατμιστές δίνουν μια πιο ήπια (ξεκάθαρη) ευφορικότητα επειδή δεν εισπνέεται καπνός, αλλά υπάρχουν μερικές μελέτες που διερευνούν το κατά πόσο η εξαέρωση σε σχέση με το κάπνισμα δημιουργούν πράγματι διαφορετικούς τύπους επιπέδων ευφορικότητας. Σε μια πρώιμη μελέτη 18 συμμετεχόντων, κάθε άτομο είτε καπνίζει είτε χρησιμοποιεί εξατμιστή με ένα από τα τρία διαφορετικά δείγματα περιεκτικότητας THC (1,7%, 3,4% και 6,8%), ακολουθούμενες από μετρήσεις της δέλτα-9-THC στο αίμα και του μονοξειδίου του άνθρακα στον εκπνεόμενο αέρα. Ενώ τα επίπεδα στο αίμα δεν ήταν σημαντικά διαφορετικά, το εκπνεόμενο μονοξείδιο του άνθρακα μειώθηκε σημαντικά όταν χρησιμοποιήθηκε ο εξατμιστής. Σε μια πρόσφατη μελέτη του 2014[7], με περίπου 100 άτομα που κάπνισαν και χρησιμοποίησαν εξατμιστή, οι καταναλωτές ανέφεραν αρκετά πλεονεκτήματα από την εξαέρωση σε σχέση με το κάπνισμα, σε αυτά τα πλεονεκτήματα ήταν και η έλλειψη της οσμή του καπνού και η καλύτερη γεύση. Ανέφεραν επίσης ότι η ίδια ποσότητα προϊόντος κάνναβης παρήγαγε περισσότερη επίδραση με την εξαέρωση. Μετά τη μελέτη, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες σχεδίαζαν να συνεχίσουν τη χρήση του εξατμιστή.

[7] “Experiences of marijuana-vaporizer users” (Εμπειρίες χρηστών κάνναβης με εξατμιστή) htps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24821347
Περίληψη

“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Χρησιμοποιώντας έναν εξατμιστή κάνναβης μπορεί να υπάρξουν πιθανά πλεονεκτήματα μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα κάνναβης, καθώς ο χρήστης δεν εισπνέει καπνό. Έχουν δημοσιευθεί λίγες έρευνες σχετικά με τη χρήση εξατμιστών.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Στην πρώτη μελέτη ατόμων που χρησιμοποιούν εξατμιστή με δική τους πρωτοβουλία, 96 ενήλικες ανώνυμα απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις εμπειρίες τους με έναν εξατμιστή και τη χρήση της κάνναβης με κάπνισμα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι χρήστες αναγνώρισαν 4 πλεονεκτήματα στη χρήση ενός εξατμιστή έναντι του καπνίσματος της κάνναβης: τα οφέλη για την υγεία, την καλύτερη γεύση, την έλλειψη της μυρωδιάς καπνού και το αποτέλεσμα από την ίδια ποσότητα κάνναβης. Οι χρήστες αναγνώρισαν δύο μειονεκτήματα: δυσκολία στη ρύθμιση και τον καθαρισμό και στον χρόνο που απαιτείται για τη λειτουργία της συσκευής για κάθε χρήση. Μόνο 2 άτομα συνδύασαν και καπνό στο μείγμα του εξατμιστή, ενώ 15 συνδύασαν καπνό με κάνναβη όταν κάπνισαν κάνναβη. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες σκόπευαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν έναν εξατμιστή.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι συσκευές εξαέρωσης φαίνεται να προτιμούνται από τους χρήστες κάνναβης, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν μείωση των βλαβών και ότι αποκομίζουν και άλλα οφέλη. Οι συσκευές εξαέρωσης αξίζουν την διεξαγωγή πειραματικής έρευνας για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της χρήσης τους στην υγεία”. Οι αρχάριοι καταναλωτές τείνουν επίσης να προτιμούν την εξαέρωση επειδή ο ατμός μπορεί να εισπνευστεί σε σύντομες εισπνοές αντί για βαθιές εισπνοές. Επιπλέον, οι άνθρωποι εκτιμούν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι πιο διακριτική[8] η χρήση ενός εξατμιστή.

[8] “Electronic cigaretes and cannabis: an exploratory study” (Ηλεκτρονικά τσιγάρα και κάνναβη: μια διερευνητική μελέτη) htps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25613866
Περίληψη

“ΣΤΟΧΟΙ: Για να περιγράψουμε την ‘εξαέρωση’ της κάνναβης με συσκευές τύπου ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigaretes) ή με ηλεκτρονικούς εξατμιστές (evaporizers).
ΜΕΘΟΔΟΙ: Έρευνα στο Internet το 2013-2014. Οι συμμετέχοντες ήταν 11 άτομα που λάμβαναν την κάνναβη με εξαέρωση με ηλεκτρονικά τσιγάρα και 44 άτομα που έβαλαν κάνναβη με ηλεκτρονικούς εξατμιστές, στρατολογήθηκαν στο διαδίκτυο.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν άνδρες (78%). Είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα για 6 ημέρες και εξατμιστές για 50 ημέρες κατά μέσο όρο για να εξατμίσουν κάνναβη. Συγκεκριμένοι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων λάμβαναν κάνναβη με εξαέρωση για 2 ημέρες / εβδομάδα έναντι 6 ημερών / εβδομάδα των χρηστών με τους ηλεκτρονικούς εξατμιστές. Σε αυτές τις συσκευές, έβαλαν ως επί το πλείστον μπουμπούκια κάνναβης και λάδι παρά χασίς ή wax (κήρο)/butane honey oil (μελωμένο έλαιο βουτανίου). Οι διπλοί χρήστες, οι οποίοι κάπνιζαν και λάμβαναν κάνναβη με εξαέρωση, καπνίζουν πλέον 5 τσιγαριλίκια την εβδομάδα σε σύγκριση με τα 14 που κάπνιζαν την εβδομάδα πριν ξεκινήσουν να εξατμίζουν κάνναβη (p = 0,004). Οι μισοί συμμετέχοντες (45%) ανέφεραν ότι η εξαέρωση κάνναβης τους βοήθησε να σταματήσουν ή να μειώσουν τη συνολική χρήση κάνναβης, το 37% δεν είχε καμία επίδραση στη χρήση κάνναβης και το 6% την αύξησε. Η εξαέρωση της κάνναβης θεωρήθηκε ως πιο υγιής και πιο διακριτική από ότι το κάπνισμα (λιγότερη οσμή). Τα μειονεκτήματα περιελάμβαναν ξηροστομία και λιγότερο θετικές επιδράσεις της κάνναβης. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η χρήση κάνναβης μέσω ηλεκτρονικών τσιγάρων ή ηλεκτρονικών εξατμιστών είναι μια σπάνια συμπεριφορά που δεν έχει σχεδόν καθόλου μελετηθεί. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν φαίνεται να είναι ένας πολύ ελκυστικός τρόπος για την χρήση της κάνναβης”.Υπάρχουν μειονεκτήματα στην εξαέρωση;
Τα μειονεκτήματα που αναφέρθηκαν έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση του εξατμιστή, την προετοιμασία της κάνναβης (πρέπει να αλεστεί σε λεπτή σκόνη), η αναμονή μέχρι να ζεσταθεί ο εξατμιστής καθώς και ο χρόνος που χρειάζεται να καθαριστεί μετά από κάθε χρήση. Εκτός από μια μικρή δυσκολία στην φορητότητα, πολλοί επιτραπέζιοι και φορητοί εξατμιστές είναι υπερβολικά ακριβοί για τους περιστασιακούς καταναλωτές (αν και μακροπρόθεσμα, οι εξατμιστές μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρήματα από την κάνναβη).Θέματα θερμοκρασίας εξαέρωσης
Μια μελέτη του 2009 ήταν μία από τις πρώτες μελέτες που εξέτασαν τις διάφορες θερμοκρασίες και την εξαέρωση. Όπως και σε παλαιότερες μελέτες, αυτή η μελέτη του 2009 δεν έδειξε μόνο ότι υπάρχουν λιγότερα επιβλαβή υποπροϊόντα στην (εξ)άτμιση από ότι βρίσκουμε στο κάπνισμα, αλλά επίσης κατέδειξε ότι η ρύθμιση της θερμοκρασίας έχει σημασία[9].

[9] “Cannabis smoke condensate III: the cannabinoid content of vaporised Cannabis satva” (Το συμπύκνωμα καπνού της κάνναβης III: το περιεχόμενο σε κανναβινοειδή της εξατμιζόμενης Cannabis satva) htps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19852551
Περίληψη

“Η κάνναβη satva είναι μια γνωστή ουσία αναψυχής και, ως εκ τούτου, μια ελεγχόμενη ουσία της οποίας η κατοχή και η χρήση είναι (ακόμα) παράνομη στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Λόγω των νομικών περιορισμών όσον αφορά την κατοχή και χρήση της C. satva, έχει διεξαχθεί μικρή έρευνα σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες αυτού του φυτού. Το ενδιαφέρον για τις φαρμακευτικές χρήσεις αυτού του φυτού αυξήθηκε εντούτοις τις τελευταίες δεκαετίες. Οι μέθοδοι χορήγησης για ιατρικούς σκοπούς είναι κυρίως μέσω της στοματικής κατάποσης, του καπνίσματος και σήμερα και της εισπνοής μέσω εξαέρωσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης η εμπορικώς διαθέσιμη συσκευή εξατμίσεως Volcano συγκρίθηκε με τον καπνό τσιγάρου κάνναβης. Ο καπνός και ο ατμός της κάνναβης (που λαμβάνονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες) αναλύθηκαν ποσοτικά με υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης (high-performance liquid chromatography, HPLC). Επιπλέον, δοκιμάστηκαν επίσης διαφορετικές ποσότητες υλικού κάνναβης με τον εξατμιστή. Η αναλογία μεταξύ κανναβινοειδών και παραπροϊόντων στον ατμό που αποκτήθηκε στους 200 βαθμούς C και στου 230 βαθμούς C ήταν σημαντικά υψηλότερος από ότι στον καπνό των τσιγάρων. Η χειρότερη αναλογία κανναβινοειδών:παραπροϊόντων ελήφθη από το δείγμα εξατμισμένης κάνναβης στους 170 βαθμούς Κελσίου”. Σε αυτή τη μελέτη, η κάνναβη εξατμίστηκε σε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες (170° C, 200° C και 230° C), και μετρήθηκε η αναλογία κανναβινοειδών σε σχέση με τα παραπροϊόντα χρησιμοποιώντας υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC). Η αναλογία στους 200° C και στους 230° C ήταν σημαντικά υψηλότερη από ότι στον καπνό, παρουσιάζοντας λιγότερες βλαβερές τοξίνες κατά την εξαέρωση. Οι περισσότεροι εξατμιστές θερμαίνουν την κάνναβη μέχρι την θερμοκρασία ακριβώς λίγο πιο κάτω από την καύση, σε μια περιοχή από τους 180° C έως τους 200° C. Γνωρίζουμε τώρα ότι η ποσότητα των ενώσεων που απελευθερώνεται αυξάνεται καθώς πλησιάζουμε στο σημείο βρασμού τους. Γνωρίζουμε επίσης σε ειδικές θερμοκρασίες απελευθερώνονται διάφορες ενώσεις: από τους 105° C για το THCA[10], μέχρι τη θερμοκρασία των 230° C (λίγο πιο κάτω από την θερμοκρασία καύσης στους 232° C), για την μη ψυχοδραστική ένωση κανναβιχρωμένη (cannabichromene, CBC[11]).

[10] “What Is THCA and What Are the Benefts of This Cannabinoid?” (Τι είναι το THCA και ποια είναι τα οφέλη αυτού του κανναβινοειδούς;) htps://www.leafly.com/news/cannabis-101/what-is-thca-and-what-are-thebenefts-of-this-cannabinoid

[11] “These Cannabis Strains All Have Unique Cannabinoids” (Αυτές οι ποικιλίες κάνναβης έχουν μοναδικά κανναβινοειδή) htps://www.leafly.com/news/strains-products/cannabis-strains-with-uniquecannabinoids
Συνεπώς, μπορεί να απαντηθεί τελικά η αόριστη ερώτηση σχετικά με την προτιμώμενη θερμοκρασία εξαέρωσης. Εάν πρόκειται για ιατρική χρήση, η θερμοκρασία εξαρτάται από την ένωση που χρειάζεται ο χρήστης-ασθενής. Η θερμοκρασία για την ψυχαγωγική χρήση παραμένει σε μεγάλο βαθμό μια προσωπική προτίμηση. Η έρευνα για την εξάερωση της κάνναβης βρίσκεται μπροστά μας Πριν από δέκα χρόνια, η έρευνα σχετικά με την κάνναβη ήταν περιορισμένη, επειδή η κάνναβη ήταν παράνομη στις περισσότερες χώρες. Καθώς η νομιμοποίηση και αποδοχή της κάνναβης συνεχίζει να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και στον κόσμο, διεξάγονται όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες. Η αύξηση των πληροφοριών σχετικά με την εξαέρωση και τη βελτίωση της διαθεσιμότητας των προϊόντων αυξάνει και μαζί της και η προσέλκυση των χρηστών κάνναβης τόσο για ψυχαγωγική όσο και για ιατρική χρήση. Οι επιστήμονες ζητούν να μελετήσουν τους χρήστες κάνναβης για να διερευνήσουν τόσο την εξάπλωση όσο και τις αντιλήψεις σχετικά με την εξαέρωση, όπως γίνεται και σε αυτή την έρευνα[12] με τους περίπου 3.000 χρήστες για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ηλικίας 18-90 ετών. Μια άλλη μελέτη[13] εξετάζει τις προτιμήσεις πρόσληψης κάνναβης σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο[14] που χρησιμοποιούν την κάνναβη για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα τους. Υπάρχουν επίσης περισσότερες ποσοτικές μελέτες, όπως αυτή η μελέτη[15] του 2015 που μετράει τα επίπεδα του αίματος και επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες στο ότι η εξαέρωση είναι μια αποτελεσματική οδός παράδοσης για την THC.

[12] (ο.π.)

[13] “Clinical trials of medicinal cannabis for appette-related symptoms from advanced cancer: a survey of preferences, attudes and beliefs among patents willing to consider partcipaton” (Κλινικές δοκιμές φαρμακευτικής κάνναβης για συμπτώματα που σχετίζονται με την όρεξη σε προχωρημένο καρκίνο: μια έρευνα σχετικά με τις προτιμήσεις, τις τάσεις και τις πεποιθήσεις μεταξύ των ασθενών που επιθυμούν να συμμετέχουν) htps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27530738
Περίληψη

“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Κλινικές δοκιμές στην Αυστραλία σχεδιάζονται για την αξιολόγηση της χρήσης κάνναβης σε μια σειρά κλινικών περιπτώσεων.
ΣΤΟΧΟΙ: Να διερευνηθούν οι προτιμήσεις, οι τάσεις και οι πεποιθήσεις των ασθενών που είναι κατάλληλοι και πρόθυμοι να εξετάσουν τη συμμετοχή τους σε μια κλινική δοκιμή φαρμακευτικής κάνναβης για την κακή όρεξη και τα συμπτώματα που σχετίζονται με την όρεξη σε προχωρημένο καρκίνο.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Μια διασταυρούμενη ανώνυμη έρευνα διεξήχθη από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2015 σε απευθείας σύνδεση και σε οκτώ ενήλικες εξωτερικούς ασθενείς παρηγορητικής περίθαλψης ή/και υπηρεσιών καρκίνου. Οι ερωτηθέντες ήταν επιλέξιμοι αν ήταν >18 ετών, είχαν προχωρημένο καρκίνο και κακή όρεξη / προβλήματα γεύσης / απώλεια βάρους και θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε μια ιατρική δοκιμή κάνναβης. Τα στοιχεία της έρευνας επικεντρώθηκαν στη ιατρική χρήση αντί για την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης και δεν προσδιορίζουν τα βοτανικά ή φαρμακευτικά προϊόντα. Ρωτήθηκαν στοιχεία για την προηγούμενη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης και για τις προτιμήσεις στον τρόπο παράδοσης και κλήθηκαν να σχολιάσουν και να εκφράσουν τις ανησυχίες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Υπήρχαν 204 ερωτηθέντες από τους οποίους 26 (13%) ανέφεραν προηγούμενη χρήση κάνναβης. Τα δισκία/κάψουλες ήταν ο προτιμώμενος τρόπος χορήγησης (n = 144, 71%), ακολουθούμενος από τον ψεκασμό στο στόμα (n = 84, 42%) και την εξαέρωση (n = 83, 41%). Επεξηγήσεις για τις προτιμήσεις (n = 134) που αναφέρονται πιο συχνά (n = 66, 49%). Συνολικά, το 82% (n = 168) των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν είχαν ανησυχίες σχετικά με τη δοκιμασία, αλλά ένας μικρός αριθμός εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες (n = 14) ή ήθελε περισσότερες πληροφορίες/συμβουλές (n = 8). Έξι ερωτηθέντες δήλωσαν εθελοντικά την πεποίθηση ότι η κάνναβη μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, ενώ δύο ήθελαν να διαβεβαιωθούν για την αποτελεσματικότητα πριν συμμετάσχουν σε μια δοκιμή.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η αιτιολόγηση των τρόπων χορήγησης εκτός από τα δισκία/κάψουλες και η μεταβλητότητα της κατανόησης σχετικά με την κάνναβη και τις δοκιμές θα χρειαστεί να απευθυνθούν σε πληροφορίες που σχετίζονται με τη δοκιμή, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η συμμετοχή και να διασφαλιστεί ότι η συναίνεση, είναι ενημερωμένη δεόντως”.

[14] “Cannabis and Cancer” (Η κάνναβη και ο καρκίνος) htps://www.leafly.com/news/health/cannabis-and-cancer[15] “Controlled Cannabis Vaporizer Administraton: Blood and Plasma Cannabinoids with and without Alcohol” (Ελεγχόμενη χορήγηση κάνναβης με εξαέρωση: Κανναβινοειδή στο αίμα και στο πλάσμα, με ή χωρίς αλκοόλ) htps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26019183
Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η αυξημένη ιατρική και νόμιμη πρόσληψη κάνναβης συνοδεύεται από μεγαλύτερη χρήση μέσω εξαέρωσης της κάνναβης και σε περισσότερες περιπτώσεις οδήγησης υπό την επήρεια κάνναβης. Παρόλο που η ταυτόχρονη χρήση Δ(9)-τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και αλκοόλης είναι συχνή, οι δυνητικές φαρμακοκινητικές αλληλεπιδράσεις είναι ελάχιστα κατανοητές. Εδώ μελετήσαμε την διάχυση των κανναβινοειδών με την εξαέρωση, στο αίμα και στο πλάσμα, με και χωρίς ταυτόχρονη λήψη από του στόματος χαμηλή δόση αλκοόλης.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Τριάντα δύο ενήλικες καπνιστές κάνναβης (≥1 χρόνος / 3 μήνες, ≤3 ημέρες / εβδομάδα) έπιναν εικονικό φάρμακο ή αλκοόλ χαμηλής δόσης (στόχος περίπου 0,065% μέγιστη συγκέντρωση αλκοόλης στην αναπνοή) 10 λεπτά πριν από την εισπνοή 500 mg εικονικού φαρμάκου, χαμηλής δόσης (2,9%) THC ή υψηλής δόσης (6,7%) THC κάνναβης με εξαέρωση (6 εντός- μεμονωμένων συνδυασμών αλκοόλης-κάνναβης). Αίμα και πλάσμα ελήφθησαν πριν και έως και 8,3 ώρες μετά την κατάποση.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Δεκαεννέα συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν όλες τις συνεδρίες. Οι μέγιστες συγκεντρώσεις στο αίμα (Cmax) για χαμηλές και υψηλές δόσεις THC (χωρίς αλκοόλη) ήταν 32,7 (11,4-66,2) και 42,2 (15,2-137) μg/L THC αντίστοιχα και 2,8 (0-9,1) και 5,0 (0-14,2) μg/L 11-OH-THC. Με το αλκοόλ, οι τιμές Cmax χαμηλής και υψηλής δόσης ήταν 35,3 (13,0-71,4) και 67,5 (18,1- 210) μg/L THC και 3,7 (1,4-6,0) και 6,0 (0-23,3) μg/L 11-OH-THC, σημαντικά υψηλότερα από ότι χωρίς αλκοόλ. Με αποκοπή της ανίχνευσης THC ≥1 μg/L, ≥16,7% των συμμετεχόντων παρέμεινε θετική 8,3 ώρες μετά τη χορήγηση, ενώ το ≤21,1% ήταν θετικό κατά 2,3 ώρες με αποκοπή ≥5 μg/L.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η εξαέρωση είναι μια αποτελεσματική οδός παράδοσης της THC. Οι σημαντικά υψηλότερες τιμές THC Cmax και 11-OH-THC Cmax με το αλκοόλ να εξηγεί ενδεχομένως την αυξημένη εξασθένηση της απόδοσης που παρατηρείται από συνδυασμούς κάνναβης-οινοπνεύματος. Οι επιλεγμένες αποκοπές THC που σχετίζονται με την οδήγηση θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά ώστε να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τα παράθυρα απομείωσης της απόδοσης. Τα αποτελέσματά μας θα βοηθήσουν στη διευκόλυνση της ιατροδικαστικής ερμηνείας και θα ενημερώσουν τη συζήτηση σχετικά με τη νομοθεσία για την οδήγηση σε συνδυασμό”. Επειδή οι περισσότεροι χρήστες κάνναβης θεωρούν ότι οι εξατμιστές είναι λιγότερο επιβλαβείς και παράλληλα έχουν πρόσθετα οφέλη, είναι πλέον πολύ πιο σημαντικό από ότι ποτέ, να ενθαρρυνθεί η συνεχιζόμενη πειραματική έρευνα σχετικά με την εξαέρωση ως μέθοδο παράδοσης της κάνναβης[16].

[16] “The Different Ways to Smoke and Consume Cannabis” (Οι διάφοροι τρόποι να καπνίσεις και να καταναλώσεις την κάνναβη) htps://www.leafly.com/news/cannabis-101/the-complete-list-of-cannabisdelivery-methodsΣχετικά άρθρα, Περισσότερες επιλογής αντί καπνίσματος για την λήψη κάνναβης:
“What Are Cannabis Tinctures and How Are They Made/Used?” (Τι είναι τα βάμματα κάνναβης και πώς παρασκευάζονται / χρησιμοποιούνται;) htps://www.leafly.com/news/cannabis-101/cannabis-tnctures-101-what-arethey-how-to-make-them-and-how-to* “How to Make Cannabis-Infused Tea” (Πώς να φτιάξεις τσάι με έγχυση κάνναβης) htps://www.leafly.com/news/food-travel-sex/how-to-make-cannabis-infusedtea* “6 Ways to Enjoy Cannabis Without Having to Smoke It” (6 τρόποι να απολαύσεις κάνναβη χωρίς να την καπνίσεις) htps://www.leafly.com/news/cannabis-101/6-smoke-free-ways-to-consumecannabis* “How to Make Your Own Cannabis-Infused Coconut Oil Capsules” (Πώς να φτιάξεις τις δικές σου κάψουλες κάνναβης με λάδι καρύδας) htps://www.leafly.com/news/cannabis-101/how-to-make-your-own-cannabisinfused-capsulesΕξαέρωση: Σημεία βρασμού CBD & THC(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: PROJECT CBD, “Vaporizaton: CBD & THC Boiling Points” htps://www.projectcbd.org/sobre-cbd/ask-projectcbd/vaporizaton-cbd-thc-boiling-points)
* Σημεία βρασμού φυτοκανναβινοειδών / Cannabinoid Boiling Points Chart htps://www.projectcbd.org/sites/projectcbd/fles/downloads/cannabinoidboiling-points-thc-cbd.pdf
* Σημεία βρασμού τερπενοειδών της κάνναβης / Cannabis Terpenoid Boiling Points Chart htps://www.projectcbd.org/sites/projectcbd/fles/downloads/cannabisterpenes-boiling-points-chart.pdf

Εξαέρωση 101: Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία;

 (Αναδημοσίευση με μετάφραση από: LeafScience, “Vaporizing 101: What Temperature Is Best?”
htps://www.leafscience.com/2016/05/18/vaporizingmarijuana-temperature-best/, May 18, 2016)

Η επίτευξη της σωστής θερμοκρασίας είναι σημαντική όταν χρησιμοποιούμε έναν εξατμιστή κάνναβης.
Αυτές τις μέρες, είναι γνωστό ότι η εξαέρωση (εξάτμιση) είναι ο πιο υγιεινός τρόπος[1] κατανάλωσης της κάνναβης. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ο ρόλος που παίζει η θερμοκρασία στον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων που θα βιώσει ένας χρήστης όταν.

[1] “Vaping Weed: How Safe Is It?” (Εξαέρωση κάνναβης: Πόσο ασφαλές είναι;) http://www.leafscience.com/2015/11/20/vaping-safe/
Η θέρμανση της κάνναβης στη σωστή θερμοκρασία θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εξάτμιση των κανναβινοειδών[2] και των τερπενίων[2] που περιέχει, οδηγώντας σε βέλτιστα ψυχαγωγικά και θεραπευτικά αποτελέσματα.

[2] “What Are Cannabinoids?” (Τι είναι τα κανναβινοειδή;) htp://www.leafscience.com/2015/10/23/cannabinoids/

[3] “Medical Marijuana: The Entourage Effect” (Ιατρική χρήση της κάνναβης: Η συνδυαστική επίδραση) htp://www.leafscience.com/2014/09/11/medical-marijuana-entourageeffect/

Η Ιδανική θερμοκρασία
Η ιδανική θερμοκρασία για την εξαέρωση κάνναβης είναι περίπου στους 175° με 200° C (347° με 392° F), λέει ο Dr. Ian Mitchell[4], ένας emergency physician και clinical assistant professor στο University of Britsh Columbia του Βανκούβερ.

[4] htp://smp.med.ubc.ca/faculty/meet-our-faculty/imitchell.html
Ωστόσο, σημειώνει ότι μια πρόσφατη μελέτη[5] που εξέτασε την εξαγωγή κανναβινοειδών από διαφορετικούς εξατμιστές χρησιμοποίησε ως σημείο αναφοράς τους 210° C (410° F).

[5] “Medicinal Cannabis: In Vitro Validaton of Vaporizers for the Smoke-Free Inhalaton of Cannabis” (Φαρμακευτική κάνναβη: Έλεγχος in vitro των εξατμιστών για την εισπνοή κάνναβης χωρίς καπνό) htp://journals.plos.org/plosone/artcle?id=10.1371/journal.pone.0147286
Περίληψη

“Η εισπνοή με εξαέρωση είναι ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος εφαρμογής για την χορήγηση της κάνναβης στην ιατρική. Διεξήχθη in vitro επικύρωση 5 εμπορικών εξατμιστών με την χρήση κάνναβης τύπου THC και τύπου CBD. Η αέρια χρωματογραφία / φασματομετρία μάζας (gas chromatography / mass spectrometry) χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό των ανακτήσεων συνολικού THC (THCtot) και συνολικού CBD (CBDtot) στον ατμό. Η υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης με ανίχνευση συστοιχιών φωτοδιόδων (high-performance liquid chromatography with photodiode array detecton) χρησιμοποιήθηκε για τον ποσοτικό προσδιορισμό όξινων κανναβινοειδών στο υπόλειμμα και για τον υπολογισμό της αποτελεσματικότητας της αποκαρβοξυλίωσης[*] (decarboxylaton). Οι ανακτήσεις του THCtot και του CBDtot στους ατμούς από τους 4 ηλεκτρικούς εξατμιστές ήταν 58,4 και 51,4%, 66,8 και 56,1%, 82,7 και 70,0% και 54,6 και 56,7% για τα Volcano Medic®, Plenty Vaporizer®, Arizer Solo® και DaVinci Vaporizer®, αντίστοιχα. Εδώ, η απόδοση ήταν διαφορετική κατά 50% μεταξύ της συσκευής με τη χαμηλότερη και εκείνης με την υψηλότερη απόδοση εξάτμισης. Οι χαμηλότερες ανακτήσεις μεταξύ 48,5-58,5% για τα κανναβινοειδή από την κάνναβη λήφθηκαν με τα DaVinci Vaporizer® και το Volcano Medic®, ενώ ο Plenty Vaporizer® απελευθέρωσε 56,1-66,8% των συνολικών κανναβινοειδών στον ατμό. Οι καλύτερες ανακτήσεις αποκτήθηκαν για το Arizer Solo® με 70,0- 82,7%. Όσο καλύτερη είναι η ανάκτηση, τόσο λιγότερη ποσότητα (κάνναβη ή κανναβινοειδή) χρειάζεται για τη χορήγηση μιας καθορισμένης θεραπευτικής δόσης σε έναν ασθενή. Πρόκειται για ένα οικονομικό ζήτημα όσον αφορά τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της θεραπείας με την φαρμακευτική κάνναβη”.
[*] αποκαρβοξυλίωση (α.): Αντίδραση χημική που έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα από μία οποιαδήποτε ένωση. Ένας χαρακτηριστικός τύπος α. είναι η απόσπαση μίας ή περισσότερων καρβοξυλικών ομάδων από ένα μόριο οργανικού οξέος με τον σχηματισμό ανθρακικού ανυδρίτη (CO2). Η α. είναι φαινόμενο που συναντάται συχνά στην πορεία του μεταβολισμού των έμβιων οργανισμών, στο αίμα, με τη δράση ενός ειδικού ενζύμου, της καρβοξυλάσης. Η α. είναι και χημική αντίδραση χρήσιμη στο εργαστήριο και στη βιομηχανία. Μία ανάλογη αντίδραση είναι ο μετασχηματισμός των ανθρακικών αλάτων στα αντίστοιχα οξείδια (CaCO3 – CaO + CO2) και ο μετασχηματισμός των όξινων ανθρακικών αλάτων στα αντίστοιχα ανθρακικά, που γίνεται με απόσπαση διοξειδίου του άνθρακα. [σημείωση από την μτφ: Όλα τα κανναβινοειδή που περιέχονται στα τριχώματα των φρέσκων λουλουδιών κάνναβης έχουν ένα πρόσθετο καρβοξυλικό δακτύλιο ή ομάδα (COOH) συνδεδεμένο στην αλυσίδα τους. Για παράδειγμα, το τετραϋδροκανναβινολικό οξύ (THCA) συντίθεται και υπάρχει σε ποσότητες εντός των κεφαλών των τριχωμάτων στα φρεσκοκομμένα λουλούδια κάνναβης. Στις περισσότερες οργανωμένες αγορές, η κάνναβη που διανέμεται σε καταστήματα διάθεσης, στις συσκευασίες υπάρχουν ετικέτες που αναφέρουν λεπτομερώς τα περιεχόμενα κανναβινοειδών του προϊόντος. Η THCA, σε πολλές περιπτώσεις, επικρατεί ως το υψηλότερης παρουσίας κανναβινοειδές που υπάρχει σε υλικό που δεν έχει αποκαρβοξυλιωθεί (πχ. λουλούδια κάνναβης και συμπυκνώματα)] “Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι οι 210° C είναι η καλύτερη ισορροπία μεταξύ της αποτελεσματικής εξάτμισης των τερπενίων και των κανναβινοειδών και της ομαλότητας του ατμού”, λέει ο Dr. Arno Hazekamp, ο οποίος μελετά την ιατρική κάνναβη ως head of research στην Bedrocan BV στις Κάτω Χώρες.

Υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες
Εάν ένας χρήστης εξαερώσει την κάνναβη κάτω από τους 180° C (356° F), θα εισπνεύσει κυρίως τερπένια επειδή τα κανναβινοειδή δεν θα εξατμιστούν σε χαμηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον Dr. Hazekamp. Αλλά οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να είναι ιδανικές για όσους θέλουν μια λιγότερο έντονη και πιο καθαρή ευφορική επίδραση. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες τείνουν να αποφέρουν περισσότερα κανναβινοειδή, όπως έδειξαν μελέτες[6] ερευνητών στις Κάτω Χώρες.

[6] “Cannabis smoke condensate III: the cannabinoid content of vaporised Cannabis satva” (Το συμπύκνωμα καπνού της κάνναβης III: το περιεχόμενο σε κανναβινοειδή της εξατμιζόμενης Cannabis satva)
(ο.π.) Σε ένα πείραμα, ο εξατμιστής Volcano[7] απέδωσε μόνο το 24% των κανναβινοειδών όταν ρυθμίστηκε σε θερμοκρασία 170° C (338° F). Ωστόσο, η απόδοση αυξήθηκε σε 77% όταν ο εξατμιστής ρυθμίστηκε στους 230° C (446° F).

[7] “The Best Desktop Vaporizers of 2017” (Οι καλύτεροι επιτραπέζιοι εξατμιστές του 2017) htps://www.leafscience.com/2017/09/06/the-best-desktop-vaporizers-of- 2017/και “The Best Portable Vaporizers of 2017” (Οι καλύτεροι φορητοί εξατμιστές του 2017) htps://www.leafscience.com/2017/02/02/best-portable-dry-herb-vaporizers- 2017/
Σύμφωνα με τον Dr. Mitchell, η καλύτερη εξαγωγή της THC συμβαίνει γύρω σε αυτή τη θερμοκρασία, αν και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι πιθανώς υγιέστερες για τους χρήστες. Οι χρήστες θα πρέπει να προσέχουν να μην εξαερώνουν την κάνναβη σε θερμοκρασίες πάνω από τους 235° C (455° F), καθώς ο ατμός θα γίνει πιο “σκληρός”, πιο πυκνός και θα μπορούσε να αρχίσει να καίει. “Όταν συμβεί αυτό, τότε δημιουργούνται οι ίδιες τοξικές ενώσεις που παράγονται στο κάπνισμα με καύση”, εξηγεί ο Dr. Hazekamp.

Εξαέρωση CBD και THCΠαρόλο που ορισμένοι χρήστες ενδέχεται να προσπαθήσουν να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία εξαέρωσης ανάλογα με το αν θέλουν να αισθάνονται περισσότερο τα αποτελέσματα της CBD[8] ή της THC[9], είναι απίθανο αυτό να κάνει σημαντική διαφορά.

[8] “Can You Vaporize CBD?” (Μπορείς να εξαερώσεις CBD;) htp://www.leafscience.com/2014/11/03/can-vaporize-cbd/

[9] “What is THC (Tetrahydrocannabinol)?” (Τι είναι η THC (τετραϋδροκανναβινόλη);) http://www.leafscience.com/2014/03/16/6-surprising-facts-thc/Τα σημεία βρασμού αυτών των δύο κανναβινοειδών έχουν μόνο 10° C (18° F) διαφορά μεταξύ τους και οι περισσότεροι εξατμιστές δεν προσφέρουν αυτό το επίπεδο ακρίβειας. “Εάν επιδιώκεις να διαχωρίσεις την THC και την CBD, είναι πολύ καλύτερα να επιλέξεις εκείνα τα δείγματα (ποικιλίες) κάνναβης που τις περιέχουν παρά να προσπαθήσεις να το κάνεις με διαφορετική επιλογή θερμοκρασίας”, λέει ο Dr. Mitsell. Ο Dr. Hazekamp συμφωνεί και υποστηρίζει ότι οι χρήστες θα πρέπει να εξαερώνουν γύρω στους 210° C (410° F) για να λαμβάνουν τις επιδράσεις και των δύο κανναβινοειδών. “Είναι πιο εύκολο και δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με δύο θερμοκρασίες”. Άλλα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη Παρόλο που συγκεκριμένες περιοχές θερμοκρασιών συνιστώνται συνήθως σε όσους μόλις ξεκινούν, άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ιδανική θερμοκρασία για την εξαέρωση. Για παράδειγμα, ο Dr. Hazekamp επισημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε υγρασία της κάνναβης είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη. “Εξάλλου, όταν θερμαίνουμε την κάνναβη σε έναν εξατμιστή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να βράσει είναι το νερό που έχει μείνει ως υπόλοιπο στο φυτικό υλικό ή στο εκχύλισμα”, λέει. Ένας άλλος παράγοντας είναι ο τύπος του εξατμιστή που χρησιμοποιείται, σύμφωνα με τον Dr. Hazekamp. Για παράδειγμα, οι εξατμιστές τύπου μεταγωγής (convecton-style vaporizers)[10] (όπως το Volcano και άλλα επιτραπέζια μοντέλα[11]) μπορεί να είναι πιο αποδοτικοί επειδή η θερμότητα μεταφέρεται πιο άμεσα. Ωστόσο, μπορούν επίσης να εξατμίσουν την κάνναβη ακόμη και όταν ο χρήστης δεν εισπνέει.

[10] “How To Choose A Vaporizer: Conducton vs. Convecton [Infographic]” (Πώς να επιλέξεις έναν εξατμιστή: Μεταβίβαση έναντι Μεταγωγής [Infographic]) http://www.leafscience.com/2014/02/26/choose-vaporizer-conducton-vsconvecton-infographic/

[11] “The Best Desktop Vaporizers of 2017” (Οι καλύτεροι επιτραπέζιοι εξατμιστές του 2017)
(ό.π.) Ο Dr. Mitcell προσθέτει ότι οι φτηνής κατασκευής εξατμιστές, όπως οι τύπου στυλό[12] και οι άλλοι εξατμιστές τύπου μεταβίβασης (conducton-style vaporizers)[13], τείνουν να έχουν hotspots, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας.

[12] “Vape Pens: What You Should Know” (Εξατμιστές τύπου στυλό: Τι πρέπει να γνωρίζετε) http://www.leafscience.com/2016/01/31/vape-pens/

[13] “How To Choose A Vaporizer: Conducton vs. Convecton [Infographic]” (Πώς να επιλέξεις έναν εξατμιστή: Μεταβίβαση έναντι Μεταγωγής [Infographic])
(ό.π.) [προσθήκη από την μετάφραση]

Οι εξατμιστές τύπου μεταγωγής (convecton-style vaporizers) και οι εξατμιστές τύπου μεταβίβασης (conducton-style vaporizers) Η θέρμανση με μεταγωγή βασίζεται στην κίνηση του θερμού αέρα μέσα και γύρω από το υλικό. Σκέψου το όπως όταν στεγνώνεις τα μαλλιά σου με ένα ηλεκτρικό πιστολάκι: υπάρχει ένα στοιχείο θέρμανσης μέσα στον στεγνωτήρα μαλλιών που όταν είναι ενεργοποιημένο θερμαίνεται και ένας ανεμιστήρας ωθεί τον αέρα μέσω αυτού του στοιχείου, παράγοντας ροή ζεστού αέρα. Εδώ, ο αέρας χρησιμοποιείται ως μέσο μεταβίβασης της θερμότητας στα μαλλιά σου. Με τον ίδιο τρόπο, ο ζεστός αέρας μέσα και γύρω από το φυτικό υλικό το θερμαίνει και ατμοποιεί τα συστατικά του (όπως το εξατμίζεται το νερό από τα μαλλιά σου), εξάγοντας έτσι ατμό χωρίς την άμεση επαφή του υλικού με ένα στοιχείο θέρμανσης. Αυτός ο τύπος εξατμιστών έχει συνήθως εσωτερικούς ανεμιστήρες (προωθητές αέρα), αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν και την ροή αέρα που παράγεται από το ρούφηγμα του χρήστη. Αντίθετα, η θερμότητα μέσω μεταβίβασης βασίζεται στη μεταφορά της θερμικής ενέργειας μέσω της άμεσης επαφής. Όπως ένα τηγάνι έρχεται σε επαφή με μια θερμή εστία, έτσι και τα βοτανικά θερμαίνονται και απελευθερώνουν αιθέρια έλαια ως αποτέλεσμα της άμεσης επαφής τους με τον θάλαμο θέρμανσης. Οι εξατμιστές τύπου στυλό με μεταβίβαση της θερμότητας χρησιμοποιούν συνήθως θαλάμους θέρμανσης (αντιστάσεις που λειτουργούν με μπαταρία), ανοικτές πλάκες θέρμανσης με φλόγα ή θαλάμους θέρμανσης με καύση βουτανίου.