Cart

CBD (Κανναβιδιόλη)

Το έλαιο μπορεί να το βρει κανείς από πολλές εταιρίες πια. Όλες προσφέρουν μία γκάμα από συγκεντρώσεις 3%, 10%, 15%, 30%, κτλ., και είναι σημαντικό να ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Ένα λάδι που είναι 3% σημαίνει ότι έχει περίπου 30 mg κύριας δραστικής ουσίας σε ένα ml ελαίου (1 ml είναι εύκολο να το υπολογίσεις απλά θα χρειαστείς μια σύριγγα ενός ml ή μεγαλύτερο.)

Επειδή 1 ml έχει περίπου 25~30 σταγόνες (όταν λέμε σταγόνα- από το σταγονόμετρο του μπουκαλιού όπως πέφτει με ελαφριά πίεση μία- μία.)– τότε η κάθε σταγόνα περιέχει περίπου 1 mg. Στο κουτί με το έλαιο συνήθως υπάρχουν πληροφορίες που μας λένε σχετικά με την περιεκτικότητα και την περιεκτικότητα σε mg ανά σταγόνα ή/και ml και έτσι είναι σχετικά εύκολο να ακολουθήσουμε έναν ακριβή τρόπο και να παίρνουμε σωστά τις δόσεις μας κάθε φορά που λαμβάνουμε το έλαιο.

(Καλά είναι να ρίχνουμε τις σταγόνες μπροστά σε ένα καθρέφτη για καλύτερο έλεγχο για το πόσες σταγόνες πέφτουν.)

Όταν ξεκινάμε με ένα έλαιο χαμηλής περιεκτικότητας, μας δίνει την δυνατότητα:

1) Να ανεβάσουμε σιγά σιγά την δοσολογία και να παρατηρούμε την αντίδραση του οργανισμού.

2) Να μοιράσουμε την ημερήσια συνολική μας δόση σε μικρότερες δόσεις κατά την διάρκεια της ημέρας. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό βοηθάει να καλύψουμε τα “κενά” καθώς φεύγει η επήρεια του ελαίου – που κρατάει, αναλόγως βεβαία με τον οργανισμό, πάνω κάτω 6 ώρες.

Μπορεί κάποιος με μία χρόνια κατάσταση να χρειάζεται πιο δυνατό έλαιο (δηλ. με μεγαλύτερη συγκέντρωση / περιεκτικότητα) – ας πούμε για την πολλαπλή σκλήρυνση ή για την ψωρίαση. Ενώ κάποιος που το χρησιμοποιεί μόνο για καλύτερο ύπνο μπορεί να τον βοηθήσει ένα έλαιο με μια μικρότερη συγκέντρωση. Αν δέν έχεις κάποιον να σε καθοδηγήσει για τη δοσολογία, το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ξεκινήσεις με μία δόση πολύ μικρής ποσότητας, και να ανέβεις σιγά σιγά από κει – παρατηρώντας τις αντιδράσεις του οργανισμού- π.χ. μία σταγόνα. Ανεβάζοντας έτσι αργά και σταθερά με παρατήρηση είναι ο μόνος τρόπος για να μην προσπεράσουμε το δικό μας “θεραπευτικό παράθυρο”, δηλ. την δοσολογία που λειτουργεί για εμάς.

 ***Δειτε πιο κάτω “Πως τροποποιώ / ανεβάζω δοσολογία

Όταν λοιπόν καταλήξουμε στην καλύτερη δοσολογία του ενός κανναβινοειδούς, όταν έχει σταθεροποιηθεί ο ασθενής, μπορούμε να εξετάσουμε την περίπτωση του να προσθέσουμε και άλλο κανναβινοειδές – ένα που συνήθως να ενδείκνυται για την περίπτωσή μας. (πχ. Έχουμε ξεκινήσει με κανναβιδιόλη και έχουμε εξαντλήσει τα όρια των δυνατοτήτων βελτίωσης στην δοσολογία και έχουμε πετύχει την τάδε εικόνα. Τώρα θα μπορούσαμε, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, να προσθέσουμε CBG, CBDa, ή κάτι άλλο που ενδείκνυται για την συγκεκριμένη πάθηση.)

Δεν χρειάζεται βιασύνη και κυρίως θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα κανναβινοειδή επηρεάζουν το ΕνδοΚανναβινοειδές μας Σύστημα (ΕΚΣ),που με την σειρά του ρυθμίζει τα άλλα συστήματα στον οργανισμό μας (κυρίως τα ανοσοποιητικά και νευρολογικά μας συστήματα) μέσα από αρκετά πολύπλοκες διαδικασίες. Η βασική λειτουργία που επιτελείται από την λήψη φυτοκανναβινοειδών είναι για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ξαναβρεί την χαμένη του ισορροπία που δεν μπορεί να τα καταφέρει να την ξαναβρεί μόνος του με τα δικά του ενδοκανναβινοειδή.

 

Πως τροποποιώ-ανεβάζω δοσολογία

Παίρνω μία σταγόνα (συνήθως χαμηλής συγκέντρωσης, 3% – 10% π.χ.), περιμένω να δω εάν υπάρχει κάποια θετική αλλαγή/βελτίωση. Για πόσες μέρες; Εξαρτάται από τον ασθενή. Σε κάθε νέα δοσολογία θα πρέπει να μένεις 4 με 5 μέρες τουλάχιστον (όταν είναι σε εμάς ή σε κάποιον που μπορεί να μας πει πως νιώθει) και σε άλλη περίπτωση μπορεί να θέλει περισσότερες μέρες παρατήρηση για να είμαστε σίγουροι για το εάν είδαμε ή δεν είδαμε κάτι, άρα περιμένουμε παραπάνω μέρες, πόσες; Εξαρτάται και πάλι από το άτομο και τις συνθήκες. (είχε αρρωστήσει μέσα στο διάστημα αυτό; υπήρχε κάποια άλλη αναστάτωση;) αλλά 10 με 14 μέρες είναι ένα καλό διάστημα. Δεν είδα τελικά κάτι καλό; Προσθέτω άλλη μια δόση/σταγόνα (προσθέτω μία στην ημερήσια δοσολογία, δεν πολλαπλασιάζω) και κάνω πάλι τα ίδια – παίρνω την ίδια δόση και περιμένω και παρατηρώ. Σε περίπτωση που δούμε τελικά κάποια θετική αλλαγή (μπορεί να είναι οτιδήποτε, ίσως και όχι στο σύμπτωμα που θέλουμε να βελτιώσουμε αλλά σε κάτι, στον ύπνο, στην όρεξη, στην συγκέντρωση, στην διάθεση) τότε παραμένουμε τουλάχιστον 2.5- 3 εβδομάδες σε αυτή την δοσολογία διότι τα κανναβινοειδή είναι λιποδιαλυτά και αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό του οργανισμού μας, οπότε τόσο θέλει για να δούμε πλήρως τα αποτελέσματα από μια οποιαδήποτε αλλαγή στην δόση. Όταν συμπληρώσουμε 3 (τρεις) εβδομάδες (ή παραπάνω) και έχουμε πολύ καλή και σίγουρη εικόνα για το τι σημαίνει αυτή η δοσολογία σε συγκεκριμένο ασθενή, τότε προσθέτουμε ακόμα μία σταγόνα. Και πάλι τα ίδια – παίρνω και παρατηρώ. Εάν ΔΕΝ δούμε κάποια περαιτέρω βελτίωση με αυτή την επιπρόσθετη αύξηση, τότε γυρίζουμε στην προηγούμενη δοσολογία και μένουμε εκεί. Για καιρό. Να σταθεροποιηθεί η εικόνα και μετά αποφασίζουμε εάν θέλουμε να δοκιμάσουμε πάλι μια αύξηση ή μια μείωση ή την πρόσθεση κάποιας άλλης ουσίας, αλλά αυτό μόνο όταν ξέρουμε ότι έχουμε καταλήξει (όσο γίνεται) στην ‘ιδανική’ και εξατομικευμένη δικιά μας δοσολογία.

Οποιαδήποτε στιγμή κι αν παρουσιαστεί υποτροπή στα συμπτώματα (που δεν οφείλεται σε εξωτερικό παράγοντα, όπως σε κάποια ίωση, λήψη άλλου φαρμάκου, έμμηνος κύκλος, αλλαγή διατροφής ή κάποια άλλη αδιαθεσία ή ξαφνική αλλαγή) μπορούμε να δοκιμάσουμε μία ‘επανεκκίνηση’ (δείτε σημείωση από κάτω) και να μειώσουμε λίγο την δόση. Να υπενθυμίσω ότι: Όλα όσα αναφέρουμε εδώ είναι μόνο μια προσέγγιση, ακόμα μαθαίνουμε, μαθαίνουν οι επιστήμονες και μαθαίνουν και οι ασθενείς. Μπορεί να υπάρξουν αλλαγές σε αυτά που λέμε εδώ ή να αρχίσει να παρακολουθείται ο ασθενής από γιατρό, ο οποίος προτείνει άλλο σχήμα δοσολογίας.

Όσο δεν έχουμε εκπαιδευμένους γιατρούς στο πλευρό μας – έχουμε (από την μικρή εμπειρία που έχουμε κάποιοι που δοκιμάσαμε) καταλήξει ότι αυτή η μέθοδος ενσωματώνει μια σχετικά καλή ασφάλεια και τις μεγαλύτερες δυνατότητες για να μας οδηγήσει τελικά σε μια κατάλληλη δοσολογία. Από κει και πέρα – δεν κινδυνεύει κανείς αν θελήσει να τροποποιήσει την δοσολογία όπως του αρέσει, όμως αν ακολουθούμε όλοι μας έναν παρόμοιο τρόπο θα μπορέσουμε να ανταλλάξουμε γνώση και εμπειρία και έτσι να βοηθήσει ο ένας τον άλλον μέχρι να αναλάβει η ιατρική επιστήμη κάποια στιγμή στο μέλλον. Επίσης, πολλά έλαια (κυρίως από Αμερική) έχουν ομάδες/τμήμα υποστήριξης και μπορείς να απευθυνθείς εκεί. Οπωσδήποτε, γνωρίζουν καλά το δικό τους έλαιο και η πείρα τους θα σε βοηθήσει και θα σε καθοδηγήσει για την δοσολογία του.

Επανεκκίνηση (Reboot)

Η λεγόμενη, στα Αγγλικά, ‘reboot’. Μερικές φορές παρατηρούμε μία υποτροπιάζουσα κατάσταση στο οργανισμό μας. Εάν δεν είναι παροδική (λόγω ασθένειας η κάποιας άλλης εξωτερικής πίεσης/αλλαγής) τότε μπορεί να έχει πάθει ο οργανισμός μας κορεσμό. Υπάρχουν ενδείξεις ότι όταν υπάρχει υπερβολική πρόσφορα κανναβινοειδούς στον οργανισμό ότι στην προσπάθειά του να κρατήσει ισορροπία, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα δίνει εντολή στους υποδοχείς να μειωθούν σε αριθμό και τραβιούνται εντός του κυττάρου- αφήνοντας πολύ λιγότερους στην επιφάνεια να επεξεργαστούν τα κανναβινοειδή που εμείς δίνουμε. Το αποτέλεσμα είναι είτε να χάνουμε την καλή εικόνα που είχαμε είτε να χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. (Γνωστό φαινόμενο στους ανθρώπους που κάνουν χρήση ψυχαγωγική ότι όσο περισσότερο καπνίζει κανείς, τόσο πιο πολύ πρέπει να καπνίζει για να έχει τα ίδια αποτελέσματα που είχε πριν  – με λανθασμένο τρόπο, αγνοώντας ότι υπάρχει και Ορθή Χρήση της Κάνναβης

http://cyprus.indymedia.org/node/4801 )

Αυτό μπορεί να συμβεί στην θεραπευτική χρήση είτε επειδή δίναμε πάρα πάνω από το όσο ήθελε ο οργανισμός είτε επειδή με την πάροδο του χρόνου το ΕΚΣ μας έχει αρχίσει και αυτοδιορθώνεται και είναι πλέον μειωμένες οι ανάγκες του για φυτοκανναβινοειδή. Όπως και να έχει- όταν μας συμβεί αυτό η ένδειξη είναι μείωση και όχι αύξηση.

Η λύση είναι απλή- μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα τουλάχιστον 2 ημερών όπου επανέρχονται, σύμφωνα με μελέτη, οι υποδοχείς σε λειτουργία κατά το 90%  (θέλει τρεις μήνες για την πλήρη αποκατάσταση) Η επανεκκίνηση μπορεί να μας βοηθήσει με διάφορους τρόπους.

1)    Μπορεί να μας δίνει την δυνατότητα να μειώνουμε σιγά σιγά την δοσολογία και να κάνουμε μία χαμηλότερη κατανάλωση δοκιμάζοντας μετά από την κάθε επανεκκίνηση  μία πιο χαμηλή δοσολογία.

2)    Εάν κατά την διάρκεια της απουσίας του λαδιού βλέπουμε μία βελτίωση της εικόνας- είναι μία απτή ένδειξη ότι η προηγούμενη δοσολογία ήταν πιο πάνω από ότι ήθελε ο οργανισμός.

Θα μείνουμε χωρίς να πάρουμε καθόλου λάδι όσες μέρες συνεχίζει η βελτιωμένη εικόνα. Όταν αρχίσουν να επιστρέφουν συμπτώματα (υποτροπή) τότε, ξεκινάμε ξανά στην αμέσως πιο χαμηλή δοσολογία. Εάν μας συμβεί ξανά με την πάροδο του χρόνου- κάνουμε ξανά την ίδια διαδικασία.

3)    Εάν ή εικόνα χαλάσει πολύ μόλις σταματήσουμε το λάδι- τότε είναι ένδειξη ότι η δοσολογία μας θέλει αύξηση- και η υποτροπή είχε να κάνει με το ότι δεν έφτανε αυτό που δίναμε. Τότε, διακόπτουμε το διάλειμμα και προχωράμε σε μία αύξηση της δοσολογίας.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τακτά διαλείμματα ως μέρος της θεραπείας τους- χωρίς να μειώσουν ή να αυξήσουν την δοσολογία μετά. Έχουν δει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συντηρήσουν την καλή εικόνα που έχουν. Άλλη μία επιβεβαίωση για το πόσο εξατομικευμένη είναι η θεραπεία με την κάνναβη. και επίσης να πούμε ότι για ανθρώπους που είναι σε θεραπεία μακροχρόνια ή με πολύ μεγάλες δοσολογίες (καρκίνος) επιβάλλεται να κάνουν περιστασιακά ένα διάλειμμα- έστω και μία φορά το μήνα.