Cart

Περισσότεροι από 22 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν κάνναβη, τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς, σύμφωνα με το National Institute of Drug Abuse[1] και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς όλο και περισσότερες πολιτείες κάνουν νόμιμη την χρήση της. Η κάνναβη είναι γνωστό ότι βελτιώνει την ανοχή στον πόνο(1) και μπορεί να διεγείρει την όρεξη σε ασθενείς των οποίων οι ασθένειες και οι θεραπευτικές αγωγές εμποδίζουν την όρεξη.
[1] “What is the scope of marijuana use in the United States?” (Ποιο είναι το πεδίο χρήσης της κάνναβης στις ΗΠΑ;)
https://www.drugabuse.gov/publications/research-reports/marijuana/what-scope-marijuana-use-in-united-states

Δεδομένης της περιορισμένης κατανόησης του τρόπου με τον οποίο η κάνναβη επηρεάζει το ενδοκρινικό σύστημα, μια ομάδα ερευνητών θέλησε να ανακαλύψει εάν η κάνναβη έχει επίδραση στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στις αυτοάνοσες συνθήκες.

Τα άτομα που έχουν θέμα με την παχυσαρκία ή/και έχουν διαβήτη δεν πρέπει να καπνίζουν κάνναβη (με THC χωρίς καλή ισορροπία με CBD), δεδομένου του ρόλου της στην ενεργοποίηση των υποδοχέων ενδοκανναβινοειδών, που μπορεί να αυξήσουν την πείνα και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο μεταβολικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του σακχάρου στο αίμα και του σωματικού βάρους από την κατανάλωση επιπλέον τροφής.

Η ομάδα των Albert Einstein College of Medicine και Maimonides Medical Center, και τα δύο στη Νέα Υόρκη, εξέτασε στοιχεία από την έρευνα National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) για ενήλικες που είχαν εργαστηριακά αποτελέσματα θυρεοειδούς και απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τη χρήση κάνναβης για την συχνότητα(2). Τα αποτελέσματα διαχωρίστηκαν σε εκείνους που την είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν (περισσότερο από 30 ημέρες πριν) ή ήταν τρέχοντες χρήστες (μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες).

“Η ανάλυση των δεδομένων μας έδειξε ότι μεταξύ των πρόσφατων χρηστών κάνναβης, ο ρυθμός της Ορμόνης Διέγερσης Θυρεοειδούς (Thyroid-Stimulating Hormone, TSH) στο φυσιολογικό εύρος ήταν σημαντικά υψηλότερος από τον ρυθμό TSH εντός του φυσιολογικού εύρους των ατόμων που ανέφεραν χρήση στο παρελθόν ή δεν χρησιμοποίησαν κάνναβη”, ανέφερε συγγραφέας της μελέτης, η Roja Motaghedi, MD, στο EndocrineWeb.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο πρόσφατοι χρήστες κάνναβης ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν αυξημένα επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης / θυρεοτροπίνης (thyrotropin, TSH) και αντισώματα θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (anti-thyroperoxidase antibody, TPOAb) από τους κατά το παρελθόν χρήστες ή τους μη χρήστες(2). Μετά που τα δεδομένα ελέγχθηκαν για συγχυτικούς παράγοντες, η πρόσφατη χρήση της κάνναβης εξακολουθεί να συσχετίζεται με επίπεδο TSH κάτω από 5,6 IU/mL, αν και όχι με αρνητικό επίπεδο TPOAb.

Ευτυχώς, οι πιο πρόσφατοι χρήστες τείνουν να είναι νεαροί άνδρες(2), μια ομάδα που συνήθως δεν πάσχει από διαβήτη ή θυρεοειδή.

“Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με την ποσότητα και το χρονοδιάγραμμα της χρήσης κάνναβης συλλέχθηκαν από τα ερωτηματολόγια που υποβλήθηκαν εξ ιδίων και θα μπορούσαν να είναι προκατειλημμένα”, δήλωσε η Dr. Motaghedi, associate professor of clinical pediatrics στο Albert Einstein College of Medicine, της Νέας Υόρκης. “Ορισμένες από τις απαντήσεις φαινόταν να είναι υπερβολικές και φαντάζομαι ότι ορισμένα θέματα δεν αναφέρθηκαν με ακρίβεια λόγω προβλημάτων ιδιωτικότητας που περιβάλλουν το θέμα”.

Η Dr. Motaghedi επεσήμανε επίσης ότι η ομάδα της δεν διέθετε πληροφορίες σχετικά με το ποια υποκείμενα μπορεί να έχουν ενεργή νόσο του θυρεοειδούς ή ποια φάρμακα μπορεί να παίρνουν, εμποδίζοντας τους έτσι να προχωρήσουν τόσο πολύ ώστε να προτείνουν τη κάνναβη ως θεραπεία του θυρεοειδούς ή του ενδοκρινικού συστήματος. Η μελέτη επίσης δεν συγκέντρωσε στοιχεία για το πόσο συχνά καπνίζουν οι τρέχοντες καπνιστές κάνναβης, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει επηρεάσει το αίμα τους.

Η επίδραση της κάνναβης στο ενδοκρινικό σύστημα
Σε αυτό το σημείο, είναι λογικό να πούμε ότι στους ανθρώπους που δεν πρέπει να καπνίζουν κάνναβη συμπεριλαμβάνουν εκείνοι που έχουν παχυσαρκία ή/και έχουν διαβήτη, δήλωσε η Elena Christofides, MD, endocrinologist και editorial board member του EndocrineWeb.

“Γνωρίζουμε ότι η ενεργοποίηση των ενδοκανναβινοειδών υποδοχέων[2] αυξάνει την πείνα”, είπε, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα υπερβαίνουν την αύξηση της όρεξης και περιλαμβάνουν αρνητικές επιπτώσεις στο μεταβολικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του σακχάρου στο αίμα και του σωματικού βάρους.
[2] “How does marijuana produce its effects?” (Πώς η κάνναβη παράγει τις επιδράσεις της;) https://www.drugabuse.gov/publications/research-reports/marijuana/how-does-marijuana-produce-its-effects

Ο ισχυρισμός της υποστηρίζεται από μελέτη(3) της έρευνας του National Institutes of Health’s the Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA)[3], η οποία εξέτασε τα επίπεδα κάνναβης και σακχάρου σε 3.034 συμμετέχοντες 25 χρόνια μετά την πρώτη εκτίμησή τους για καρδιαγγειακούς κινδύνους τη δεκαετία του 1980. Οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κάνναβη είχαν 65% υψηλότερο κίνδυνο προδιάθεσης σε διαβήτη από όσους δεν χρησιμοποιούν. Και οι ενήλικες που δήλωσαν ότι είχαν καπνίσει τουλάχιστον 100 φορές στη ζωή τους είχαν 49% υψηλότερο κίνδυνο για προδιάθεση διαβήτη[4]. Ο κίνδυνος χρήσης κάνναβης δεν φαίνεται να εκτείνεται και στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.
[3] “The Coronary Artery Risk Development in Young Adults Study (CARDIA)” (Η μελέτη ανάπτυξης του κινδύνου νόσου στεφανιαίας αρτηρίας στη μελέτη για τους νέους ενηλίκους (CARDIA)) https://www.nhlbi.nih.gov/research/resources/obesity/population/cardia.htm
[4] “Marijuana Use Linked to Prediabetes” (Η χρήση της κάνναβης συνδέεται με την προδιάθεση διαβήτη) https://www.endocrineweb.com/news/diabetes/17657-marijuana-use-linked-prediabetes

Ωστόσο, αρκετές άλλες μελέτες είχαν αποτελέσματα που έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματα της μελέτης CARDIA. Μια μελέτη του Harvard Medical School διαπίστωσε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και λιγότερη αντίσταση στην ινσουλίνη μεταξύ των χρηστών κάνναβης(4) και οι ερευνητές του Michigan State University ανέλυσαν οκτώ διαφορετικές μελέτες με ευρήματα που έδειξαν 30% μείωση του κινδύνου διαβήτη στους χρήστες κάνναβης(5).

Συμβουλές καλής πρακτικής κατά την παροχή συμβουλών σχετικά με τη χρήση της κάνναβης
Η Dr. Christofides χαιρετίζει μελέτες που επικεντρώνονται στη χρήση της κάνναβης, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοτικότητα του φαρμάκου και την αύξηση του καθεστώτος νομιμοποίησης.

“Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι μερικές από τις προκαταλήψεις σχετικά με τη χρήση της κάνναβης αρχίζουν να χάνονται”, είπε. Ωστόσο, οι κλινικοί ιατροί πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον πειρασμό για την χρήση ως εκπαιδευτική ευκαιρία.

Πρότεινε στους ενδοκρινολόγους να κάνουν τα εξής:
* Να ρωτούν για τη χρήση κάνναβης σε όλους τους ασθενείς, ιδιαίτερα σε εκείνους με διαβήτη ή/και τους παχύσαρκους. Η Dr. Christofides διαπιστώνει ότι αυτοί οι ασθενείς τείνουν να μην γνωρίζουν τους ιδιαίτερους κινδύνους που διατρέχουν.
* Να συνιστάται ενεργά ενάντια στην χρήση κάνναβης εάν οι ασθενείς είναι διαβητικοί ή/και παχύσαρκοι.
* Να μην είναι κριτικοί. Να αναγνωρίσουν ότι το στίγμα της κάνναβης υποχωρεί και η κάνναβη μας καλεί σε μια ανοικτή συζήτηση.
* Να ενημερώσουν τους ασθενείς ότι η ιατρική κοινότητα εξακολουθεί να αγνοεί τον αντίκτυπο της κάνναβης στο ενδοκρινικό σύστημα.
* Εάν οι ασθενείς υποδείξουν ότι μπορεί να θέλουν να αρχίσουν να καπνίζουν κάνναβη (στις επιτρεπόμενες καταστάσεις), συνιστούμε τακτικό έλεγχο στο αίμα που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για νέα συμπτώματα ή για την εύρεση τυχόν μη φυσιολογικών εργαστηριακών αποτελεσμάτων.

Οι Ιδιότητες του κανναβινοειδούς CBD:
Αναλγητικό
Κατά του άγχους
Αντιβακτηριακό
Αντικαρκινικό
Κατά της σπαστικότητας
Αντικαταθλιπτικό
Αντιεμετικό
Αντιφλεγμονώδες
Κατά της αϋπνίας
Αντι-ισχαιμικό
Αντι-ψυχωσικό
Αντι-σπασμωδικό
Διεγερτικό των οστών
Ανοσοκατασταλτικό
Νευροπροστατευτικό

Οι ιδιότητες του κανναβινοειδούς THC:
Αναλγητικό
Αντιβακτηριακό
Αντικαρκινικό
Αντιφλεγμονώδες
Αντι-σπασμωδικό
Διεγερτικό της όρεξης
Βρογχοδιασταλτικό
Νευροπροστατευτικό

Πηγή: “Κατανοώντας την ιατρική χρήση της κάνναβης” (41 σελίδες στα ελληνικά)

https://drive.google.com/file/d/0ByAMXZl2-PZ0NkpSVWt5Tl9xclE/view

Πηγές
1. Russo EB. “Cannabinoids in the management of difficult to treat pain” (Κανναβινοειδή στη διαχείριση των δυσκολιών της θεραπείας του πόνου) Ther Clin Risk Manag. 2008;4(1):245–259.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2503660/

Περίληψη
“Αυτό το άρθρο εξετάζει την πρόσφατη έρευνα σχετικά με την κανναβινοειδή αναλγησία μέσω του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος και μηχανισμών μη-υποδοχέα, καθώς και τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιούν κανναβινοειδή στην θεραπεία του πόνου. Η τετραϋδροκανναβινόλη (THC, Marinol®) και η nabinole (Cesamet®) έχουν εγκριθεί επί του παρόντος στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, αλλά όχι για ενδείξεις πόνου. Άλλα συνθετικά κανναβινοειδή, όπως το αδυλεμικό οξύ (ajulemic acid), βρίσκονται σε εξέλιξη. Η ακατέργαστη φυτική κάνναβη παραμένει παράνομη στις περισσότερες δικαιοδοσίες, αλλά βρίσκεται επίσης και υπό έρευνα. Από τον Καναδά το 2005 εγκρίθηκε το Sativex®, ένα σπρέι που προέρχεται από κάνναβη, το οποίο περιέχει ίσες αναλογίες THC (μερικός αγωνιστής υποδοχέα CB1) και κανναβιδιόλης (CBD, μη ψυχότροπο, αντιφλεγμονώδες αναλγητικό με ανταγωνιστή υποδοχέα CB1 και αποτελέσματα τροποποίησης ενδοκανναβινοειδών) για τον κεντρικό νευροπαθητικό πόνο στη πολλαπλή σκλήρυνση και το 2007 για τον ανθεκτικό πόνο από καρκίνο. Πολλές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για το Sativex στον κεντρικό και περιφερικό νευροπαθητικό πόνο, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον καρκίνο. Μια νέα ερευνητική αίτηση φαρμάκων για διεξαγωγή προηγμένων κλινικών δοκιμών για πόνο από καρκίνο εγκρίθηκε από τον αμερικανικό FDA τον Ιανουάριο του 2006. Τα κανναβινοειδή αναλγητικά ήταν γενικά καλά ανεκτά σε κλινικές δοκιμές με αποδεκτά προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών. Η συμπληρωματική προσθήκη τους στο φαρμακολογικό εξοπλισμό για τη θεραπεία του πόνου δείχνει μεγάλη υπόσχεση”.

2. Malhotra S, Heptulla RA, Homel P, Motaghedi R. “Effect of Marijuana Use on Thyroid Function and Autoimmunity” (Επίδραση της χρήσης της κάνναβης στη λειτουργία του θυρεοειδούς και στην αυτοανοσία) Thyroid. 2017 Feb;27(2):167-173.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27799014

Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η κάνναβη νομιμοποιείται για ιατρική χρήση σε 24 πολιτείες και για ψυχαγωγική χρήση σε 5. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της χρήσης κάνναβης στη λειτουργία του θυρεοειδούς και στην αυτοανοσία είναι άγνωστα.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Πραγματοποιήσαμε μια διατομεακή ανάλυση των δεδομένων από την έρευνα National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) που διεξήχθη μεταξύ 2007 και 2012 για να αξιολογήσουμε τις επιδράσεις της κάνναβης στη λειτουργία του θυρεοειδούς και την αυτοανοσία στους χρήστες. Συμπεριλάβαμε 5.280 ενήλικες ηλικίας 18 έως 69 ετών, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση κάνναβης και είχαν εργαστηριακά αποτελέσματα σχετικά με τις παραμέτρους του θυρεοειδούς. Τα θέματα κατηγοριοποιήθηκαν ως μη χρήστες (που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ), προηγούμενους χρήστες (που χρησιμοποίησαν πριν από 30 ημέρες) και πρόσφατους χρήστες (που χρησιμοποίησαν μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες). Χρησιμοποιώντας κανονικές αποκομιδές NHANES για τις παραμέτρους του θυρεοειδούς, συγκρίναμε τους πρόσφατους χρήστες με μη χρήστες και προηγούμενους χρήστες και υπολογίσαμε τις αναλογίες πιθανότητας για το σχετικό ποσοστό κλινικά σημαντικής δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς σε αυτές τις ομάδες. Στη συνέχεια εκτελέστηκε πολλαπλασιαστική διοικητική παλινδρόμηση για τον έλεγχο των συγχυτικών παραγόντων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το 54% των ατόμων ανέφεραν τη χρήση κάνναβης σε όλη τη ζωή τους, ενώ το 15% την χρησιμοποίησε πρόσφατα. Η ανάλυση μεταβλητής παλινδρόμησης έδειξε ότι οι πρόσφατοι χρήστες κάνναβης είχαν σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα αυξημένης θυρεοειδοτρόπου ορμόνης / θυρεοτροπίνης (TSH) και θετικά αντισώματα θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPOAb) έναντι των μη χρηστών / προηγούμενων χρηστών. Μετά από έλεγχο για συγχυτικούς παράγοντες, η πρόσφατη χρήση κάνναβης παρέμεινε ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας για TSH <5,6 μIU/mL (λόγος πιθανότητας 0,344 με 95% CI 0,127-0,928, p = 0,04) αλλά όχι για αρνητικό TPOAb. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η πρόσφατη χρήση κάνναβης δεν συσχετίστηκε με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αλλά συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερα επίπεδα TSH”. 3. Bancks MP, Pletcher MJ, Kertesz SG, Sidney S, Rana JS, Schreiner PJ. “Marijuana Use and Risk of Prediabetes and Diabetes by Middle Adultood: the Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) Study” (Χρήση κάνναβης και κίνδυνος προδιάθεσης διαβήτη και διαβήτη από την μέση ηλικία: Ανάπτυξη κινδύνου νόσου στεφανιαίας αρτηρίας σε νέους ενήλικες (CARDIA)) Diabetologia. 2015;58(12):2736-44.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26364621

Περίληψη
“ΣΚΟΠΟΣ / ΥΠΟΘΕΣΗ: Η επίδραση της χρήσης κάνναβης στην μεταβολική υγεία είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Αυτή η μελέτη επεδιώκει να αποσαφηνίσει τις διασταυρούμενες και διαχρονικές συσχετίσεις μεταξύ της αναφερόμενης χρήσης κάνναβης και της προδιάθεσης για διαβήτη (που ορίζονται ως γλυκόζη νηστείας 5,6-6,9 mmol / 1, γλυκόζη 2 ωρών μετά από OGTT 7,8-11,0 mmol / l ή HbA1c 5,7-6,4% [39-47 mmol / mol]) και διαβήτη.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Τα δεδομένα από τη μελέτη κοινοτικής έρευνας Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό της χρήσης κάνναβης και της παρουσίας προδιάθεσης διαβήτη και διαβήτη μεταξύ των συμμετεχόντων. Η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της εμφάνισης προδιάθεσης διαβήτη και διαβήτη εξετάστηκε σε 3.034 συμμετέχοντες στο έτος εξέτασης CARDIA 25 (2010-2011), ενώ η επίπτωση της προδιάθεσης διαβήτη και διαβήτη σύμφωνα με την προηγούμενη χρήση κάνναβης αξιολογήθηκε σε 3.151 άτομα που ήταν ελεύθερα από προδιάθεση διαβήτη / διαβήτη το έτος 7 (1992-1993) και οι οποίοι επέστρεψαν για τουλάχιστον μία από τις τέσσερις επακόλουθες εξετάσεις παρακολούθησης για διάστημα 18 ετών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το ποσοστό των ατόμων που ανέφεραν τρέχουσα χρήση κάνναβης από μόνοι τους μειώθηκε κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της μελέτης. Μετά από πολυπαραγοντική προσαρμογή, βρέθηκαν υψηλότερες πιθανότητες για προδιάθεση διαβήτη σε άτομα που ανέφεραν τρέχουσα χρήση κάνναβης (OR 1,65 [95% CI 1,15, 2,38]) και χρήση κατά τη διάρκεια ζωής 100 φορές ή περισσότερο (OR 1.49 [95% CI 1.06, 2.11] ), σε σύγκριση με άτομα που ανέφεραν ότι δεν χρησιμοποιούν κάνναβη. Δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και του διαβήτη στο έτος εξέτασης CARDIA 25. Με πάνω από 18 χρόνια παρακολούθησης, βρέθηκε μεγαλύτερος κίνδυνος για προδιάθεση διαβήτη (αλλά όχι για διαβήτη) για άτομα που ανέφεραν χρήση κάνναβης σε όλη τους τη ζωή για 100 φορές ή περισσότερο (HR 1,39 [95% CI 1,13, 1,71]), σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ κάνναβη.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ / ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Η χρήση της κάνναβης στην νεαρή ενηλικίωση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο προδιάθεσης διαβήτη από τη μεσαία ενηλικίωση, αλλά όχι με την ανάπτυξη διαβήτη από αυτήν την ηλικία”.

4. Prenner EA, Buettner H, Mittleman MA. “The Impact of Marijuana Use on Glucose, Insulin, and Insulin Resistance among US Adults” (Η επίδραση της χρήσης της κάνναβης στην γλυκόζη, την ινσουλίνη και την αντίσταση στην ινσουλίνη στους ενήλικες στις ΗΠΑ) Am J Med. 2013;126(7):583-589.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23684393

Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τη σχέση μεταξύ κανναβινοειδών και μεταβολικών διεργασιών. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν βρει χαμηλότερα ποσοστά επικράτησης της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη σε χρήστες κάνναβης σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ κάνναβη, υποδηλώνοντας μια σχέση μεταξύ κανναβινοειδών και περιφερικών μεταβολικών διεργασιών. Μέχρι σήμερα, καμία μελέτη δεν έχει διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της ινσουλίνης νηστείας, της γλυκόζης και της αντίστασης στην ινσουλίνη.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Συμπεριλάβαμε 4.657 ενήλικες άνδρες και γυναίκες από την έρευνα National Health and Nutrition Examination Survey από το 2005 έως το 2010. Η χρήση της κάνναβης αξιολογήθηκε με αυτοαναφορά σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο. Η ινσουλίνη νηστείας και η γλυκόζη μετρήθηκαν μέσω δειγμάτων αίματος μετά από μια 9ωρη νηστεία και η εκτίμηση μοντέλου ομοιοστασίας της αντίστασης στην ινσουλίνη (homeostasis model assessment of insulin resistance, HOMA-IR) υπολογίστηκε για να εκτιμηθεί η αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι ενώσεις υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση, που αντιστοιχούσε στον σχεδιασμό της έρευνας και την προσαρμογή για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από τους συμμετέχοντες στο δείγμα μελέτης μας, 579 ήταν τρέχοντες χρήστες κάνναβης και 1.975 ήταν παρελθόντες χρήστες. Σε μοντέλα προσαρμοσμένα σε πολλαπλές μεταβλητές, η τρέχουσα χρήση της κάνναβης συνδέθηκε με επίπεδα ινσουλίνης νηστείας κατά 16% (διάστημα εμπιστοσύνης 95%, -26, -6) και 17% χαμηλότερα HOMA-IR (95% CI, -27, -6). Διαπιστώσαμε σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης κάνναβης και των μικρότερων περιφερειών της μέσης. Μεταξύ των σημερινών χρηστών, δεν βρήκαμε σημαντική δόση-απόκριση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Διαπιστώσαμε ότι η χρήση κάνναβης συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και HOMA-IR και μικρότερη περιφέρεια μέσης”.

5. Alshaarawy O, Anthony JC. “Cannabis Smoking and Diabetes Mellitus: Results from Meta-analysis with Eight Independent Replication Samples” (Κάπνισμα κάνναβης και σακχαρώδης διαβήτης: Αποτελέσματα από τη μετα-ανάλυση με οκτώ δείγματα ανεξάρτητης αναπαραγωγής) Epidemiology. 2015;26(4):597-600.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25978795

Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Σε προκλινικές μελέτες σε ζώα, οι ενδείξεις συνδέουν την κάνναβη με υπερφαγία, παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα υποδηλώνουν μια αντίστροφη συσχέτιση του καπνίσματος της κάνναβης με τον σακχαρώδη διαβήτη. Εδώ προσφέρουμε επιδημιολογικές εκτιμήσεις από οκτώ ανεξάρτητες αναπαραγωγές από (1) τις National Health and Nutrition Examination Surveys και (2) τις National Surveys on Drug Use and Health (2005-2012).
ΜΕΘΟΔΟΙ: Για κάθε συμμετέχοντα σε εθνική έρευνα, η αυτο-συνέντευξη μέσω υπολογιστή αξιολόγηση του καπνίσματος κάνναβης και του σακχαρώδη διαβήτη που έχει διαγνωσθεί από γιατρό. Οι έρευνες ational Health and Nutrition Examination Surveys παρέχουν πρόσθετες τιμές βιοδείκτη και σύνθετη διάγνωση διαβήτη. Οι αναλύσεις παλινδρόμησης παράγουν εκτιμήσεις για τις συσχετίσεις καπνίσματος κάνναβης με διαβήτη. Οι μετα-αναλύσεις συνοψίζουν τις εκτιμήσεις αναπαραγωγής.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το πρόσφατα ενεργό κάπνισμα κάνναβης και ο σακχαρώδης διαβήτης συνδέονται αντιστρόφως. Ο λόγος αναλύσεων μετα-αναλυτικής περίπτωσης είναι 0,7 (διάστημα εμπιστοσύνης 95% = 0,6, 0,8).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα σημερινά στοιχεία είναι πολύ αδύναμα για αιτιώδη συμπεράσματα, αλλά τώρα υπάρχει μια σταθερότερη βάση δεδομένων για νέες γραμμές κλινικής μεταφραστικής έρευνας σχετικά με πιθανώς προστατευτική (ή ψεύτικη) σχέση καπνίσματος κάνναβης με σακχαρώδη διαβήτη που προτάθηκε σε προηγούμενη έρευνα”.

Οι πολλοί τρόποι που η κάνναβη μπορεί να αντιμετωπίσει την ασθένεια του θυρεοειδούς

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: MMJDoctor online, “The Many Ways Cannabis Might Treat Thyroid Disease” https://mmjdoctoronline.com/health-news/the-many-ways-cannabis-might-treat-thyroid-disease, 06/25/2016, Photo credit – Cannabis and Thyroid Disease)

Η κάνναβη είναι ένα πολύ παλιό φαρμακευτικό βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια για να θεραπεύσει μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων. Ιστορικά, η κάνναβη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αϋπνίας, των διανοητικών προβλημάτων, του πόνου, της φλεγμονής, των εντερικών παθήσεων και της κράμπας. Τώρα, καθώς τα σύγχρονα φάρμακα σβήνουν, τα ενεργά συστατικά της κάνναβης, που ονομάζονται κανναβινοειδή, έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιβακτηριακές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και ιδιότητες μείωσης του άγχους.

Ας δούμε ένα παράδειγμα ασθένειας θυρεοειδούς. Μια γυναίκα στα 40 είχε αναπτύξει ένα πρήξιμο, ένα γρομπαλάκι στον λαιμό της. Κατά λάθος, της έγινε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης χωρίς αποτέλεσμα. Τι μπορεί να κάνει η ιατρική χρήση της κάνναβης γι’ αυτή την γυναίκα;

Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να εξετάσουμε στη νόσο του θυρεοειδούς. Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι καρκινική, θα μπορούσε να υπάρξει υπέρβαση ή έλλειψη ιωδίου, θα μπορούσε να υπάρξει μόλυνση και συσσώρευση υγρού, καλοήθης όγκος, καρκίνος, λοίμωξη ή ορμονική διαταραχή. Το απολύτως εκπληκτικό πράγμα για τα κανναβινοειδή της κάνναβης είναι ότι έχει αποδειχθεί –σε κλινικά περιβάλλοντα– ότι μπορούν να βοηθήσουν σε κάθε μια από αυτές τις αναφερόμενες συνθήκες. Ωστόσο, πολλά από τα στοιχεία της έρευνας βασίζονται μόνο σε δοκιμές σε ζώα

Αποποίηση: Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζονται για συνταγογράφηση θεραπείας για οποιαδήποτε ασθένεια ή πάθηση. Ενώ είμαστε ενθουσιασμένοι για τον πλούτο της εξαιρετικής έρευνας που καταλήγει ή προτείνει ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά τις ασθένειες του θυρεοειδούς και τα συμπτώματά του. Πριν ενεργήσεις πάνω σε οποιαδήποτε πληροφορία που παραθέτουμε εδώ, συνιστάται να συμβουλευτείς έναν αξιόπιστο γιατρό ή επαγγελματία υγείας πριν από τη λήψη μέτρων.

Τούτου λεχθέντος, είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ευρήματα της έρευνας συναίνεσης σε αυτό το σημείο δείχνουν ότι η ιατρική κάνναβη είναι συμπληρωματική θεραπεία και όχι μια πρωτογενής θεραπεία.

Θέματα θυρεοειδούς – Τα βασικά
Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που βρίσκεται στο κέντρο του λαιμού σου. Ο θυρεοειδές παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολικό ρυθμό. Εάν ο θυρεοειδής σου είναι ανενεργός, θα αισθανθείς κουρασμένος. Εάν είναι υπερδραστήριος ο θυρεοειδής, θα σε κάνει να τρέχεις και στην συνέχεια να γίνεις λιώμα από την κούραση.
* Η κάνναβη μπορεί να τροποποιήσει σίγουρα τους υποδοχείς που ελέγχουν τον μεταβολισμό. Ορισμένες ποικιλίες είναι γνωστό ότι δίνουν ενέργεια και κάποιες άλλες είναι καταπραϋντικές. Νέες ποικιλίες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κανναβινοειδές CBD, χωρίς κάποιο ευφορικό συστατικό τείνουν να εξισορροπήσουν το μεταβολισμό.

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς κυμαίνονται από την κάπως “αβλαβή” βρογχοκήλη έως τον απειλητικό για τη ζωή καρκίνο. Τα περισσότερα προβλήματα του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν μια ανώμαλη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Πολλές καταστάσεις θυρεοειδούς μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, ωστόσο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες συχνά υποτιμούνται. Τα φάρμακα του θυρεοειδούς είναι συχνά κάπως τοξικά.
* Synthroid LEVOTHYROXINE SODIUM, η λεβοθυροξίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός). Αντικαθιστά ή παρέχει περισσότερη θυρεοειδή ορμόνη, η οποία παράγεται κανονικά από τον θυρεοειδή αδένα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, πυρετό, εξάψεις, εφίδρωση. προβλήματα ύπνου (αϋπνία), αλλαγές στις περιόδους της έμμηνου ρύσεως ή εμετός, διάρροια, αλλαγές της όρεξης, αλλαγές στο βάρος και απώλεια των μαλλιών.

Οι πολλαπλές αιτίες θυρεοειδικών θεμάτων
Ο υπερθυρεοειδισμός: είναι η υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών
Η νόσος του Graves χαρακτηρίζεται από ευερεθιστότητα, μυϊκή αδυναμία, προβλήματα ύπνου, γρήγορο καρδιακό παλμό, κακή ανοχή στη θερμότητα, διάρροια και απώλεια βάρους.
* Η κάνναβη συνιστάται συνήθως από τους γιατρούς της Καλιφόρνιας για να θεραπεύσουν όλες αυτές τις καταστάσεις που αναφέρονται παραπάνω.

Τοξικά αδενώματα: Οζίδια στον θυρεοειδή αδένα και που εκκινούν την έκκριση θυρεοειδικών ορμονών, ανατρέποντας τη χημική ισορροπία του σώματος.
* Τα κανναβινοειδή της κάνναβης έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν την αυτοκτονία σε παρωχημένα κύτταρα (στους όγκους).

Υποξεία θυρεοειδίτιδα: Φλεγμονή του θυρεοειδούς που προκαλεί στον αδένα το να “διαρρεύσει” υπερβολικές ορμόνες.
* Τα κανναβινοειδή έχουν δείξει, ξανά και ξανά ότι μειώνουν τη φλεγμονή. Το κανναβινοειδές, CBG έχει αποδειχθεί ότι αφαιρεί τον Staphylococcus aureus που είναι ανθεκτικός στη Μεθικιλλίνη (MRSA)

Οι δυσλειτουργίες της υπόφυσης ή οι καρκινικές αναπτύξεις στον θυρεοειδή αδένα.
* Η ιατρική κάνναβη έχει αντικαρκινική δραστηριότητα.

Ο υποθυρεοειδισμός: μια υποπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτή η διαταραχή μπορεί να προκαλέσει κώμα και ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο. Οι αιτίες περιλαμβάνουν:
Θυρεοειδίτιδα του Hashimoto: Μια αυτοάνοση διαταραχή όπου το σώμα προσβάλλει τον θυρεοειδή ιστό και τα κύτταρα τελικά πεθαίνουν όταν σταματούν οι θυρεοειδικές ορμόνες.
* Τα συστατικά της κάνναβης, ειδικά η CBD και η THC, έχουν αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν φλεγμονή προς τα κάτω σε όλο το σώμα.

Η έκθεση σε υπερβολικές ποσότητες ιωδίου: τα φάρμακα Cold and Flu, το φάρμακο καρδιάς amiodarone, οι χρωστικές που δίνονται για τις ακτίνες Χ μπορεί να μας εκθέσουν σε υπερβολικό ιώδιο. Το λίθιο εμπλέκεται ως αιτία υποθυρεοειδισμού. Ο υποθυρεοειδισμός που δεν έχει υποβληθεί σε θεραπεία για μεγάλες χρονικές περιόδους, μπορεί να προκαλέσει κώμα μυξέδημα, μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρο πάθηση που απαιτεί άμεση ορμονοθεραπεία.
* Δες στις υγιείς και ανθυγιεινές μορφές ιωδίου. Ρώτα τον γιατρό σου εάν μπορείς να απαλλαγείς από ανθυγιεινά σχήματα εάν έχεις προβλήματα θυρεοειδούς.

Οι διαταραχές της υπόφυσης μπορεί να προκαλέσουν αδρανοποίηση του θυρεοειδούς λόγω διακοπής της έκκρισης της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς. Οι διαταραχές της υπόφυσης προκαλούνται συχνά από όγκους.
* Η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει δείξει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Καρκίνος: Εντάξει, χαλάρωσε λίγο, μόνο το 5% των οζιδίων του θυρεοειδούς έχει ως αποτέλεσμα τον καρκίνο. Ακόμα, θα πρέπει να λάβεις μέτρα και να εξετάσεις αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να βοηθήσουν στον θυρεοειδή σου, στον καρκίνο ή/και όχι.
* Το US Cancer Institute διαπίστωσε ότι, ναι, η κάνναβη μπορεί να σκοτώσει τον καρκίνο.

Οζίδια και οίδημα
Ένα ενιαίο οζίδιο του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις κατά 95% των περιπτώσεων, αλλά πρέπει να ελεγχθεί για να διαπιστωθεί εάν είναι καρκινικό. Σε κάθε περίπτωση, θα θελήσεις να λάβεις προληπτικά μέτρα για να μειώσεις το μέγεθος και την ανάπτυξη των οζιδίων.

Τα πολλαπλά κονδύλια θυρεοειδούς είναι συνηθισμένα και σπάνια καρκινικά. Οι καταστάσεις με πολύποδες συνήθως δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση, εκτός εάν έχεις προβλήματα κατάποσης ή αναπνοής ή είναι πολύ άσχημο για το γούστο σου.

Η διάχυτη βλάβη προκαλείται συνήθως από αυτοάνοσες καταστάσεις θυρεοειδούς όπως η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto και η ασθένεια του Graves.

Retrosternal goitre (καταδυόμενη ή οπισθοστερνική βρογχοκήλη). Ο θυρεοειδής με πολύποδες μπορεί να αναπτυχθεί από πίσω από τον κορμό του στήθους και να συσφίγγει την τραχεία και την μεγάλη φλέβα στον αυχένα και τον οισοφάγο. Εάν η ανάπτυξη ή/και η φλεγμονή δεν μπορεί να μειωθεί, η χειρουργική επέμβαση είναι η τελική επιλογή.

Κολλοειδή και υπερπλαστικά οζίδια
Αυτά είναι καλοήθεις θρόμβοι που συνήθως δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Το αδένωμα του θυρεοειδούς
Αυτή η καλοήθης μάζα μπορεί να μοιάζει με καρκίνο σε σαρώσεις και βιοψία και χρειάζεται επιβεβαίωση με μικροσκοπική εξέταση.

Θυρεοειδής κύστη
Αυτό το πρήξιμο περιέχει υγρό που μπορεί να αφαιρεθεί με βελόνα. Κάποιες κύστεις μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση, αλλά η υγιεινή διαβίωση και άλλες θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν συρρίκνωση των κύστεων σε ένα μη απειλητικό μέγεθος.

Καρκίνος θυρεοειδούς
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι σπάνιος και ανταποκρίνεται καλά στην παραδοσιακή θεραπεία. Σε αυτή τη διαδικασία, ο περισσότερος ή όλος ο θυρεοειδής και τα οζίδια απομακρύνονται. Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς τίθενται σε θεραπεία αντικατάστασης θυρεοειδούς.

Οι 5 καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για την ορμονική ανισορροπία

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: MarijuanaBreak, “5 Best Marijuana Strains For Hormonal Imbalance” https://www.marijuanabreak.com/best-marijuana-strains-hormonal-imbalance/ )

[93% των γυναικών συμφωνούν]
Κάθε ποικιλία είναι ιδανική για μια διαφορετική περίσταση

Υπάρχουν εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της κάνναβης για την υγεία. χιλιάδες άρθρα, σχόλια και μαρτυρίες που υποστηρίζουν τις αξιώσεις που υποδηλώνουν πως μια συγκεκριμένη ποικιλία είναι καλύτερη για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ενώ μια άλλη είναι ιδανική για πεπτικά προβλήματα[1]. Βλέπουμε πάρα πολλά στοιχεία σχετικά με ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων υγείας και για το πώς η κάνναβη μπορεί να είναι μια απάντηση!
[1] “5 Best Marijuana Strains for Digestive Problems [That WORK]” (Οι 5 καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για τα πεπτικά προβλήματα [Που έχουν αποτέλεσμα]) https://www.marijuanabreak.com/best-marijuana-strains-for-digestive-problems

Χωρίς καμιά πραγματική αιτία πίσω από αυτό, η βιομηχανία της κάνναβης εξελίχθηκε για να αντιμετωπίσει περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες, επομένως είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε πολλές πληροφορίες σχετικά με τα πιθανά οφέλη για την υγεία που μπορεί να έχει η κάνναβη στις γυναίκες. Ομοίως, δεν υπάρχουν πολλές κλινικές μελέτες που να επικεντρώνονται στις επιπτώσεις της κάνναβης στις γυναίκες και ειδικά όταν πρόκειται για το γυναικείο ορμονικό σύστημα. Το γεγονός είναι ότι ενώ η ορμονική ανισορροπία μπορεί και επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, είναι πρωτίστως θα λέγαμε ένα γυναικείο θέμα και μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι που μπορεί να επηρεάσει συνολικά την καθημερινή ζωή, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Η πλειοψηφία των γυναικών έχει μια μηνιαία περίοδο, η οποία έρχεται με μια σειρά δυσάρεστων συμπτωμάτων, το χειρότερο από αυτά είναι το Προ-εμμηνορροϊκό σύνδρομο (Premenstrual syndrome, PMS)[2] που μπορεί να ξεκινήσει δύο εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη έλευση της περιόδου μιας γυναίκας και να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τόσο φυσικών όσο και συναισθηματικών παρενεργειών. Παρόλο που το PMS δεν είναι το μόνο πράγμα πίσω από τις γυναικείες ορμονικές ανισορροπίες, είναι όμως η κύρια αιτία πολλών προβλημάτων.
[2] “5 Marijuana Strains for Instant PMS Pain Relief” (5 ποικιλίες κάνναβης για την άμεση αποκατάσταση του πόνου στο PMS) https://www.marijuanabreak.com/medical-marijuana-treatment-PMS/

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε για το πώς διαφορετικές ποικιλίες κάνναβης μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίζουν τις ορμονικές ανισορροπίες και για το ποιες ποικιλίες λειτουργούν καλύτερα…

Τι είναι μια ορμονική ανισορροπία;

Η μετατόπιση των ορμονών στο σώμα μας δεν είναι ασυνήθιστη ή ανησυχητική, κάτι τόσο ασήμαντο όσο ένας κακός νυχτερινός ύπνος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών για την επόμενη μέρα! Ωστόσο, η ορμονική ανισορροπία είναι κάτι πιο σοβαρό και μπορεί να έχει έναν μεγάλο κατάλογο ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να επηρεάσουν δραματικά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας.

Τα συμπτώματα όπως η επίμονη αύξηση του σωματικού βάρους, η κόπωση[3], τα προβλήματα της πέψης, η κακή ποιότητα του ύπνου, η χαμηλή λίμπιντο, το άγχος[4], η κατάθλιψη και η απώλεια μυϊκής μάζας αποτελούν μερικές μόνο από τις σοβαρές επιπτώσεις που παρουσιάζει η ανισορροπία των ορμονών.
[3] “5 Best Marijuana Strains to Combat Fatigue” (Οι 5 καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για την καταπολέμηση της κόπωσης) https://www.marijuanabreak.com/best-marijuana-strains-fatigue/
[4] “4 Best Marijuana Strains That’ll Melt Away Your Anxiety [2018 Update]” (Οι 4 καλύτερες ποικιλίες κάνναβης που θα κατευνάσουν το άγχος σου [2018 ενημέρωση]) https://www.marijuanabreak.com/4-strains-thatll-melt-away-your-anxiety/

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που προκαλούν αυτές τις ανισορροπίες, όπως η κακή διατροφή, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, ο διαβήτης[5], το υψηλό στρες και πολλά άλλα. Ενώ ορισμένα θέματα μπορούν να ανακουφιστούν κάνοντας μικρά βήματα προς μια σωστή κατεύθυνση, όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση, το γεγονός είναι ότι η πλειοψηφία των γυναικών θα πρέπει να υπομείνει το PMS σε μηνιαία βάση για ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους, είναι αυτό που προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα στο ορμονικό σύστημα.
[5] “CBD Oil for Diabetes: All You Need to Know” (Το έλαιο CBD για τον διαβήτη: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις)
https://www.marijuanabreak.com/cbd-for-diabetes

Πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας μια ανισορροπία ορμονών;
Έχοντας μια ανισορροπία ορμονών μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας με διάφορους τρόπους, πράγματα όπως ο ύπνος, ο λήθαργος και η ανησυχία μπορούν να αναπτυχθούν και μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά ζητήματα όπως η αϋπνία[6] και η κατάθλιψη.
[6] “4 Best CBD Oils for Sleep and Insomnia (2018 Review)” (4 καλύτερα έλαια CBD για τον ύπνο και την αϋπνία (2018 αναθεώρηση)) https://www.marijuanabreak.com/best-cbd-oils-sleep-review/

Υπάρχει επίσης και η φυσική πλευρά των πραγμάτων που πρέπει να εξεταστεί. Το PMS μόνο, φέρνει μαζί του στομαχικές κράμπες, οσφυαλγία, υπερευαίσθητα στήθη, κεφαλαλγία και ναυτία για να αναφέρουμε μερικά! Έτσι, μπορεί κάποιος να φανταστεί την επίδραση που θα μπορούσε να έχει σε ένα άτομο αν είχε πολλά από αυτά τα συμπτώματα ταυτόχρονα για 2-3 εβδομάδες του μήνα!

Υπάρχουν, ωστόσο, πιο σοβαρές μακροπρόθεσμες παρενέργειες στην ύπαρξη μιας ανισορροπίας ορμονών, πράγματα όπως η στειρότητα, ο καρκίνος[7], η ενδομητρίωση, η απώλεια μαλλιών και η απώλεια μνήμης, όλα αποδίδονται στην ανισορροπία των ορμονών στο σώμα. Το γεγονός είναι ότι οι ορμόνες δουλεύουν σε μια μεγάλη ποικιλία σωματικών διεργασιών, οπότε αν το επίπεδο των ορμονών μέσα μας μειωθεί, σε μεγάλο μέρος του σώματός μας δεν θα κάνουν τις απαραίτητες εργασίες και τελικά κάτι θα αρχίσει να έχει πρόβλημα.
[7] “5 Best Marijuana Strains for Cancer Relief [2018 Update]” (Οι 5 καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για την ανακούφιση από τον καρκίνο [2018 Ενημέρωση]) https://www.marijuanabreak.com/best-marijuana-strains-cancer/

Παραδοσιακές θεραπείες για ορμονική ανισορροπία
Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι θεραπείας που μπορούν να ακολουθηθούν από μια γυναίκα για να βοηθηθεί με την ανισορροπία των ορμονών, όπως είναι η θεραπεία αντικατάστασης ορμόνης (Hormone Replacement Therapy, HRT), η οποία είναι συνήθως για γυναίκες που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Η HRT εργάζεται για να αντικαταστήσει μερικές από τις ορμόνες χαμηλότερου επιπέδου στο σώμα για τη ρύθμιση των ορμονικών επιπέδων. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά φυτικά φάρμακα που συνιστώνται ώστε να φέρουν προφανώς το σώμα μας πίσω στην ισορροπία και στην εξάλειψη μερικών από τα συμπτώματα ταυτόχρονα, αλλά δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη υποστήριξη πίσω από αυτά!

Φαίνεται ότι η πιο συνηθισμένη λύση είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων παρά η ίδια η ανισορροπία, έτσι μια γυναίκα που έχει αναπτύξει άγχος και κατάθλιψη[8] μπορεί να λάβει θεραπεία και αντικαταθλιπτικά φάρμακα για να παραμείνει σε μακροχρόνια ή ισχυρή φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση του πόνου στην εμμηνόρροια περίοδο. Η πραγματική θεραπεία της ορμονικής ανισορροπίας συνήθως ωθείται παράμερα, καθώς τα προκύπτοντα συμπτώματα γίνονται τα βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
[8] “Is CBD the Cure For Depression? [Exploring the Truth]” (Είναι η CBD η θεραπεία για την κατάθλιψη; [Εξερευνώντας την Αλήθεια]) https://www.marijuanabreak.com/cbd-for-depression

Τώρα, όπως είδαμε, μπορούν να γίνουν μερικά πράγματα για να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τα πράγματα σε ισορροπία χωρίς τη χρήση δεκάδων διαφορετικών φαρμάκων. Μπορούμε να προσπαθήσουμε για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, να μειώσουμε το άγχος της ζωής όπου είναι δυνατόν και να τρώμε μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, είναι απίθανο αυτά τα πράγματα να έχουν τεράστιο αντίκτυπο όταν πρόκειται για την εποχή του μήνα, όταν οι ορμόνες μιας γυναίκας είναι ήδη παντού.

Γιατί είναι κάτι το διαφορετικό η κάνναβη;
Μελέτες έχουν δείξει ότι μόλις καταναλωθεί, η CBD αλληλεπιδρά με το σώμα μας με το ενδοκανναβινοειδές μας σύστημα (ΕΚΣ), αυτό το σύστημα είναι βασικά ένα άθροισμα από κανναβινοειδείς υποδοχείς που βρίσκονται σε όλο μας το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι η CBD έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει διάφορα μέρη του σώματός μας και σε αυτή την περίπτωση έχει τεράστιες δυνατότητες για να δουλέψει με τις επιδράσεις της και στα επίπεδα των ορμονών μας!……

 

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: EndocrineWeb, “Does Marijuana Adversely Impact the Endocrine System?” https://www.endocrineweb.com/professional/endocrinology/does-marijuana-adversely-impact-endocrine-system, Written by Laurie Saloman https://www.endocrineweb.com/author/56201/salomen )

Μετάφραση/Επιμέλεια: Σίμος Δαλκυριάδης

Η συνέχεια του άρθρου εδώ:
Κάνναβη και Θυρεοειδής Αδένας

https://www.facebook.com/download/preview/195160814554588